Rusija

Ukrajina izgubila više od 43.000 vojnika od početka kontraofanzive

Gubici ukrajinskih trupa tokom juna i jula iznose više od 43.000 vojnika, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije
Ukrajina izgubila više od 43.000 vojnika od početka kontraofanziveGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Gubici ukrajinskih trupa od početka kontraofanzive, u periodu tokom juna i jula, iznose više od 43.000 vojnika, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se ističe da je od početka ofanzive Kijev duž kontakt linije uništio više od 4.900 jedinica različitog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine.

"Ova brojka ne uključuje ranjene ni evakuisane vojnike u ukrajinske i strane bolnice, strane plaćenike, kao ni vojnike koji su likvidirani usled napada visokopreciznim oružjem u pozadinskim područjima fronta", kazao je protparol ministarstva general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Osim toga, Ukrajina je tokom dva meseca kontraofanzive izgubila 76 američkih artiljerijskih sistema M777, 84 samohodne artiljerijske haubice iz Poljske, SAD, Francuske i Nemačke.

Ministarstvo naglašava da su ukrajinske snage od početka "ofanzive duž kontakt linije ostale bez više od 1.800 tenkova i borbenih oklopnih vozila, od čega 25 'leoparda'".

Konašenkov je dodao da je duž kontakt linije uništeno 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 tenk i druga oklopna vozila, od čega 25 nemačkih "leoparda", sedam francuskih tenkova AMH i 21 američko borbeno vozilo pešadije "bredli".

image