Medvedev čestitao Dan narodnog jedinstva: Ne trebaju nam tuđe teritorije, naše ne damo

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će položiti cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu u Moskvi

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev čestitao je Dan narodnog jedinstva poručivši da će Rusija uvek štititi svoj narod i svoju zemlju. Dan narodnog jedinstva jedan je od najmlađih državnih praznika koji se obeležava u sećanje na događaje iz 1612. godine kada je narod pod rukovodstvom Kuzme Manjina i Dmitrija Požarskog oslobodio Moskvu od poljskih osvajača.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će položiti cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu u Moskvi. Spomenik će biti svečano otkriven nakon restauracije, a posle će ruski lider posetiti izložbu "Ukrajina: Na prelomu epohe" koja će biti otvorena u Centralnoj izložbenoj sali "Manjež". 

Povodom današnjeg praznika Dmitrij Medvedev je poručio da Rusiji ne trebaju tuđe teritorije, ali da će čuvati svoju zemlju i svoj narod.   

"Rusija je ogromna i bogata zemlja. Ne trebaju nam tuđe teritorije, imamo svega u izobilju. Ali to je naša zemlja, koja je za nas sveta, gde su živeli naši preci, a danas živi naš narod. I koju nikome nećemo dati. Mi čuvamo svoj narod, borimo se za njega, kao i za svoju zemlju, za našu hiljadugodišnju istoriju", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je istakao da se "Rusija bori protiv onih koji mrze Rusku Federaciju i usađuju mržnju prema njenoj istoriji".

"Borimo se protiv onih koji nas mrze, koji zabranjuju naš jezik, naše vrednosti, pa čak i našu veru, koji usađuju mržnju prema istoriji naše otadžbine. Protiv nas je danas deo sveta koji je u izumiranju", dodao je Medvedev.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije napisao je i da su nekadašnji partneri prestali da sarađuju sa Rusijom, ali, kako kaže, nije reč o prijateljima, već o slučajnim saputnicima.

Dodaje da su mnoge zemlje odavno izgubile poverenje u Zapad, ali da se i dalje plaše.

"Druge zemlje su čekale naše buđenje, napastvovane od strane gospodara tame, robovlasnika i tlačitelja koji sanjaju o svojoj kolonijalnoj prošlosti i žude da zadrže vlast nad svetom. Mnoge zemlje već dugo ne veruju u njihove gluposti, ali ih se i dalje plaše. Uskoro će se potpuno probuditi", navodi se u poruci.

Ruski zvaničnik je naglasio da je "Rusija dugo bila slaba i razorena, ali da se sada otresla lepljivog sna i sumorne izmaglice poslednjih decenija, u koje ih je gurnula propast nekadašnje otadžbine".

On je takođe rekao da sadašnje poljske vlasti nastavljaju da "malo kvare" Moskvu uoči glavnog praznika – Dana narodnog jedinstva, koji se u Rusiji obeležava 4. novembra.

Medvedev je podsetio da su 1612. godine, nakon proterivanja iz Moskve, gomile nezadovoljnih Poljaka započele "dugačak crni niz sa beskrajnim podelama Poljske, koji je trajao čak tri veka".

Podsećamo, nedavno su poljske vlasti od ruske ambasade zaplenile rekreativni centar u blizini Varšave. Prema rečima zamenika ministra za zaštitu životne sredine Poljske Edvarda Sjarke, "sporazum je raskinula poljska strana zbog neplaćanja zakupnine".

Rusija je danas u čast praznika na svim brodovima ruske Tihookeanske flote svečano razvila zastave uz zvuke nacionalne himne.

U ruskoj prestonici pripremljen je bogat program kojim će se obeležiti Dan narodnog jedinstva. Od 3. do 6. novembra u moskovskim muzejima, bibliotekama, pozorištima i kulturnim centrima biće održano preko 160 predavanja, koncerata i drugih događaja, saopštile su gradske vlasti.

Čestitka iz kosmosa

Povodom današnjeg praznika čestitke narodu Rusije uputili su i ruski kosmonauti Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Ana Kikina koji trenutno borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici.Kikina je podsetila da je praznik zajednički za više od 190 naroda koji žive u Rusiji.

"Istorijska snaga Rusije je u našem jedinstvu i upravo od toga zavisi budućnost naše zemlje. Srećan praznik, dragi sunarodnici", čestitali su kosmonauti.