Zaharova odgovorila portparolki EU: Niste merodavni da sudite o slobodi govora u Nigeru

Da vidimo kako stoje stvari u prostoru vaše direktne nadležnosti, poručila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije

EU ne može da sudi o slobodi govora u Nigeru dok se u pozadini konstantno krše prava ruskih medija u Evropi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu portparolke EU Nabile Masrali koja se oštro usprotivila blokiranju emitovanja francuskih medija u Nigeru.

Masrali je poručila da EU smatra da je obustavljanje emitovanja "RFI" i "Frans 24" u Nigeru neprihvatljivo, kao i da ova mera predstavlja "ozbiljno kršenje prava na informisanje i slobodu izražavanja". 

"Gospođo Masrali, veoma smo zadovoljni što ste obratili pažnju na situaciju u kojoj se nalaze mediji i prava novinara u svetu. Istina, Niger nije u EU. Ali, očigledno, smatrate da imate šira ovlašćenja. Da vidimo kako stoje stvari u prostoru vaše direktne nadležnosti", napisala je Zaharova na Telegramu i navela nekoliko slučajeva kršenja prava ruskih medija u EU, uključujući posebno u Austriji, Bugarskoj, Nemačkoj, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Poljskoj i Malti. 

Prema njenim rečima, ovo je samo deo čitavog izgrađenog mehanizma sistematskog kršenja prava medija i novinara u EU.

"Neophodno je vratiti pravdu – da se teškoće povezane sa aktuelnom situacijom ruskih medija na teritoriji Evropske unije odmah reše. Rusija o tome govori već jako dugo", napomenula je.

"Nakon toga, možete slobodno obratiti pažnju na situaciju u Nigeru. I dokle god EU radi isto što i u toj afričkoj zemlji, nije na vama da sudite", poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.