Italijanski diplomata: BRIKS se brzo širi, potrebno je utvrditi pravila

U toku proces transformacije od grupe zemalja sa ekonomijama u usponu u pravu koaliciju država, koje predstavljaju globalni Jug

Na predstojećem samitu BRIKS-a u Johanesburgu potrebno je razgovarati o nekoliko prilično hitnih i relevantnih pitanja za razvoj te asocijacije (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Vito Petročeli, bivši šef komiteta za spoljne poslove italijanskog Senata i predsednik Instituta Italija-BRIKS, rekao je u intervjuu dopisniku TASS-a da treba utvrditi kriterijume za proširenje asocijacije sa sve većim brojem zahteva za članstvo, kao i kao određivanje oblika unutrašnjih odnosa.

"Jedno od najvažnijih pitanja tiče se ekspanzije. Asocijacija BRIKS je nastala kao grupa ekonomija koje se brzo razvijaju i zasnovane na ekonomskoj politici. Ali sada je u toku proces transformacije iz grupe zemalja sa ekonomijama u usponu u pravu koaliciju država, koje predstavljaju globalni Jug, a ne samo zemlje koje se brzo razvijaju", rekao je izvor agencije.

On je napomenuo da BRIKS još nema jasno definisana pravila koja su neophodna s obzirom na izglede za širenje, koje se odvija "na osnovu ne samo ekonomskih i trgovinskih veza, već i uzimajući u obzir pitanja zajedničke bezbednosti, kao i kulturni aspekt".

"BRIKS ostaje neformalno udruženje, a kriterijumi još nisu razvijeni. Zadatak samita u Johanesburgu da utvrdi minimalna pravila i kriterijume za prijem. Bez njih se stvara problem: ima najmanje devet kandidata u ovom trenutku", rekao je stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, u BRIKS će prve ući zemlje sa značajnim ekonomskim prometom i  geopolitičkim položajem. On ne veruje da će ekspanzija BRIKS-a pogoršati očiglednu konfrontaciju sa kolektivnim Zapadom.

"Govorimo o jačanju grupe zemalja koje već danas predstavljaju 42 odsto svetske populacije, i 30 odsto teritorije. Njihov udeo u globalnoj trgovini je 18-20 odsto, a BDP – oko 25-27 odsto". On smatra da je BDP ovih zemalja zasnovan na potencijalnoj kupovnoj moći odavno pretekao zemlje G7". 

"BRIKS se razlikuje od G7 po tome što pridruživanje neće biti vojna alijansa. To neće biti  savez poput EU, već će više postajati savez zemalja koje su ujedinjene sa ciljem da se oslobode neokolonijalizma kolektivnog Zapada i samostalno traže rešenja, uključujući i u organizacijama kao što su UN".

On je uveren da je ovaj proces apsolutno prirodan i da nema za cilj konfrontaciju. Razlike koje postoje između zemalja BRIKS-a će biti izglađene upravo širenjem.

Najvažniji objedinjujući faktor je jedinstvena valuta, a prema Petročelijevim rečima, u prvoj fazi bi mogla da bude elektronska.

"Kao što je iskustvo evra pokazalo, potrebne su godine da se dođe do jedinstvene valute. Ali već u Johanesburgu, zemlje bi mogle da razmišljaju o eksperimentalnoj jedinstvenoj valuti, na primer, virtuelnoj. Takođe je potrebno regulisati razmenu između zemalja BRIKS-a i trećih zemalja, koje su se do sada odvijale uglavnom u kineskom juanu i ruskoj rublji, koje su najjače valute na ovom prostoru", istakao je on.

Prema njegovim rečima, jedinstvo transakcija moglo bi da se sprovedi pod garancijama nove razvojne banke BRIKS-a.