Zaharova: Bez učešća Rusije nijedan sastanak o ukrajinskoj krizi nema značaj

Nijedna od deset tačaka "formule mira Zelenskog" nije usmerena na pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rešenja krize, a cilj je besmisleni ultimatum Rusiji, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Rusija ostaje otvorena za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, spremna da odgovori na zaista ozbiljne predloge, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Izuzetno cenimo posredovanje i humanitarne inicijative naših prijatelja iz zemalja Globalnog Juga u cilju postizanja mira. Za razliku od kijevskog režima, koji je prekinuo i zabranio pregovore sa Rusijom, mi smo uvek bili i ostajemo otvoreni za diplomatsko rešenje krize i spremni smo da odgovorimo na zaista ozbiljne predloge", poručila je Zaharova, komentarišući nedavno završen sastanak u Džedi. 

Prema njenim rečima, bez učešća Rusije i ne vodeći računa o njenim interesima, nijedan sastanak o ukrajinskoj krizi nema ni najmanji značaj.

"Promovišući 'formulu' Zelenskog, kijevski režim i Zapad pokušavaju da umanje značajnu vrednost mirovnih predloga drugih zemalja i monopolizuju pravo da ih samo oni predlažu. U suštini, postoji borba protiv neslaganja na međunarodnom nivou, pokušaji da se beskrupuloznim manipulacijama proguraju neodržive ideje o rešenju", ocenila je.

Zaharova je istakla da nijedna od deset tačaka "formule mira Zelenskog" nije usmerena na pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rešenja krize i da je cilj besmisleni ultimatum Rusiji, koji ima za cilj da produži sukob. 

"Uvereni smo da je zaista sveobuhvatno, održivo i pravedno rešenje moguće samo ako kijevski režim zaustavi sukob i terorističke napade, a njegovi zapadni sponzori prestanu da upumpavaju oružje u Oružane snage Ukrajine. Moraju se potvrditi prvobitni temelji suvereniteta Ukrajine – njen neutralni, vanblokovski i nenuklearni status", zaključila je Zaharova.

Podsetimo, od 5. do 6. avgusta u Saudijskoj Arabiji, u gradu Džeda, održani su pregovori o Ukrajini, na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. 

Brojne države su potvrdile svoje učešće, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Poljsku i EU.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da će Kremlj pratiti sastanak u Saudijskoj Arabiji o Ukrajini, kao i da ostaje da se vidi kakvi se ciljevi postavljaju. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, komentarišući razgovore o Ukrajini u Džedi, navelo da je fiksiranje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Rusije apsurd i besmislica.