Rusija

Putin: Ruski dronovi se dobro pokazali na frontu, povećavamo proizvodnju

Predsednik Rusije je naložio da se procentualno poveća proizvodnja najnovijih vrsta naoružanja, poput tenka T-90 "proriv"
Putin: Ruski dronovi se dobro pokazali na frontu, povećavamo proizvodnju© kremlin.ru

Ruski dronovi su se dobro pokazali na frontu, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa Sergejem Čemezovim, generalnim direktorom državne korporacije "Rosteh" koja proizvodi oružje.

"Dronovi 'kub' i 'lancet' su veoma efikasni. Njihovi udari su snažni. Svaka oprema, uključujući i onu zapadne proizvodnje, ne samo da gori, već prilikom eksplozije uništava svu municiju. Proizvođači su mi obećali povećanje proizvodnje, ali mogli bismo dodatno da je povećamo", rekao je lider Rusije.

Putin je naložio da se procentualno poveća proizvodnja najnovijih vrsta naoružanja, poput tenka "T-90 proriv".

Holding kompanija "Helikopteri Rusije" udvostručila je proizvodnju vojnih helikoptera, istakao je Čemezov na sastanku sa predsednikom.

Prema njegovim rečima, tokom 2022. godine proizvedeno je 296 helikoptera, dok ih je pretprošle bilo samo 134.

"To je značajan porast, koji je tu zbog državnog odbrambenog naloga. Za potrebe države smo udvostručili proizvodnju vojnih helikoptera", rekao je Čemezov.

Ruski proizvođači, prema rečima predsednika, imaju dobre šanse da iskoriste priliku koja je nastala nakon što su Rusiju napustili strani proizvođači. Dobro bi bilo da se to uradi pre nego što se strani proizvođači vrate, jer kako je kazao Putin, oni žele.

Govoreći o radu kompanije, Čemezov je istakao da je "Rosteh" napravio svoj sistem "leonardo" za rezervaciju avionskih karata.

"Danas više od 60 avio-kompanija radi sa našim sistemom", rekao je generalni direktor "Rosteha".

Ruski predsednik je upitao zašto sistem koji je domaći ima strano ime, a onda šaljivo dodao da je to zarad doprinosa svetskoj kulturi.

Prema rečima generalnog direktora kompanije "Rosteh", u zoni Specijalne vojne operacije u Ukrajini, 90 posto svih proizvoda je rusko.

"Topovi, raketna artiljerija, laka i teška oklopna vozila, transportni helikopteri, borbeni avioni, teški vatreni sistemi, streljačko oružje, sve vrste municije, raketni sistemi 'iskander', hipersonični raketni sistemi avijacije 'kinžal', Ka-52, Mi-28, Su-57, helikopteri Su-35. Svi su se odlično pokazali u borbama na frontu", rekao je.

Prihod ove državne korporacije je u 2022. povećan za dva i po odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 2,116 triliona rubalja, rekao je generalni direktor "Rosteha". Međutim, kako je dodao, neto dobit je smanjena, iznosi 39 milijardi, a prošle godine je bilo 165 milijardi.

Govoreći dalje o dostignućima kompanije, Čemezov je kazao da je na Svetskom prvenstvu u Kataru korišćen ruski sistem za prepoznavanje lica.

image