Ruski ambasador u Vašingtonu: Isporuka "abramsa" Kijevu sigurno ne nosi poruku mira

Konferencija u Džedi je pokušaj SAD da se pridobiju države koje ne podržavaju poredak zasnovan na pravilima, rekao je Anatolij Antonov

Čujemo licemerne priče o miru, a u međuvremenu, SAD isporučuju seriju tenkova "abrams" svojim marionetama, što dovodi do ogromnih dodatnih ljudskih gubitaka  u Ukrajini i odlaže izglede za mir, izjavio ruski ambasador u Vašingtonu  Anatolij Antonov, prenosi TASS.

"Bili smo svedoci još jednog neuspešnog pokušaja američke administracije da sprovede u delo ono što je zamislila. Nije bilo diplomatskog uspeha u Džedi", rekao je Antonov, komentarišući rezultate sastanka u Saudijskoj Arabiji na kome Rusija nije učestvovala.

Kako je naveo, Vašington je pokušao da prikaže "prelepu sliku" podrške Sjedinjenim Državama zemalja Globalnog Juga u nastojanju da izoluje Rusiju.

"Ta konferencija je pokušaj da se pridobiju države koje ne podržavaju poredak zasnovan na pravilima. Otuda i sasvim očekivani rezultat sastanka – nedostatak zajedničkog stava o tome kako dalje u rešavanju krize u Ukrajini. Uopšte nije bilo podrške za ozloglašenu kijevsku 'formulu mira'", istakao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, nemoguće je razgovarati o pitanjima bezbednosti Rusije bez uzimanja u obzir njenih nacionalnih interesa.

"Zar zaista nikome još uvek nije jasno da je u takvoj situaciji nemoguće postići konkretan rezultat? To su potpuno dvostruki standardi: prvo isključuju Rusiju iz pregovaračkog procesa, a zatim je javno optužuju da ne želi da učestvuje u rešavanju sukoba u istočnoj Evropi koji su pokrenule SAD i njihovi sateliti", naglasio je.

"Čujemo licemerne priče o svetu, a u međuvremenu, SAD isporučuju seriju tenkova 'abrams' svojim marionetama. Sve to dovodi do ogromnih dodatnih ljudskih gubitaka među Oružanim snagama Ukrajine i, nesumnjivo, odlaže izglede za mir", zaključio je Antonov.

Proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji, u gradu Džeda, održani su pregovori o Ukrajini, na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. 

Brojne države su potvrdile svoje učešće, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Poljsku i EU.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da će Kremlj pratiti sastanak u Saudijskoj Arabiji o Ukrajini, kao i da ostaje da se vidi kakvi se ciljevi postavljaju. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, komentarišući razgovore o Ukrajini u Džedi, navelo da je fiksiranje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Rusije apsurd i besmislica.