Rusija

Medvedev: SAD i njihovi vazali pokušavaju da zbrišu Rusiju sa lica zemlje, ali pobeda će biti naša

Kao i u avgustu 2008. u Južnoj Osetiji, naši neprijatelji će biti slomljeni, a Rusija će postići mir pod sopstvenim uslovima, poručio je bivši ruski predsednik
Medvedev: SAD i njihovi vazali pokušavaju da zbrišu Rusiju sa lica zemlje, ali pobeda će biti našawww.globallookpress.com © MIT Russia/via Globallookpress.com

Ceo sistem NATO-a se otvoreno bori protiv Rusije, ali Ruska Federacija ima dovoljno snage da reši sve zadatke Specijalne vojne operacije i postigne mir pod sopstvenim uslovima, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Pre tačno 15 godina, Rusija je odlučno odgovorila na podli napad na Chinvali, prestonicu Južne Osetije, i oštro odbila agresora. Iza polupametnog Sakašvilija stajao je kolektivni Zapad, koji je i tada nastojao da uzdrma situaciju u neposrednoj blizini ruskih granica. Naše Oružane snage su za pet dana brzo i oštro kaznile drske nacionaliste. Zaštitili smo svoje ljude koji su živeli u Abhaziji i Južnoj Osetiji od neprijatelja", napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako je naveo, Sjedinjene Države i njihovi vazali tada očigledno nisu imali dovoljno iskustva, a danas ponovo vode zločinački rat pogrešnim rukama, pokušavajući da zbrišu Rusiju sa lica zemlje.

"Kao i u avgustu 2008, naši neprijatelji će biti slomljeni, a Rusija će postići mir pod sopstvenim uslovima. Pobeda će biti naša!", poručio je bivši ruski predsednik.

U noći 8. avgusta 2008. Gruzija je pucala na Južnu Osetiju iz višecevnih raketnih bacača "grad", gruzijske trupe su napale republiku i uništile deo njene prestonice Chinvali. Rusija je, štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi uzeli rusko državljanstvo, poslala trupe i, posle sukoba koji je trajao pet dana, proterala gruzijsku vojsku iz regiona.

Moskva je 26. avgusta 2008. priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri Rusije su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava postojeće realnosti i da ne podleže reviziji. 

Gruzija i dalje ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.

image