Granatiran Donjeck kasetnom municijom: Tri osobe poginule, 11 ranjenih, među njima i dete (VIDEO)

Poginuo je mlađi muškarac koji se u trenutku garantiranja nalazio u dvorištu jednog od stambenih naselja u gradu

Tri osobe su poginule, a 11 je povređeno u granatiranju Donjecka koje su izvršile ukrajinske trupe, napisao je na svom Telegram kanalu vršilac dužnosti šefa DNR-a Denis Pušilin.

"Tokom dana Donjeck je bio podvrgnut intenzivnom granatiranju oružanih formacija Ukrajine.Trenutno se zna da su tri osobe poginule u Kijevskoj oblasti, a 11 ih je povređeno u Kijevskoj, Vorošilovskoj i Kjubiševskoj oblasti, među njima i jedno dete rođeno 2012. godine, uključujući i jednog ranjenog u Šahtersku. Lekari pružaju neophodnu pomoć svim žrtvama", napisao je Pušilin, a prenose "RIA Novosti".

On je takođe pojasnio da se na udaru našla brigada električara na teritoriji distributivne zone Oktjabrski. Jedan od radnika zadobio je rane od gelera, nakon čega je u teškom stanju hospitalizovan.

Pušilin je dodao da su u Kijevskom okrugu Donjecka povređeni vozač i dva utovarivača od direktnog pogotka granate u automobil.

On je napomenuo da su oštećene 24 stambene zgrade u Donjecku i Jasinovati i deset objekata civilne infrastrukture, uključujući školu u Donjecku, obdanište u Makejevki i fabriku u Šahtersku.

Kako su ranije prenele "RIA Novosti", jedan od poginulih, muškarac starosti između 30 i 40 godina, u momentu garantiranja nalazio se u dvorištu jednog od stambenih naselja u gradu.

Još pet civila, među kojima je dete, su ranjeni kada je ukrajinska vojska gađala grad, napisao je gradonačelnik administrativnog dela DNR Aleksej Kulemzin na Telegramu.

"Ukrajinska kaznena ekspedicija je, izvršivši varvarsko granatiranje Kijevske oblasti, ranila dečaka rođenog 2012. godine. Povređene su dve žene, kao i dva muškarca od 69 i 54 godine", napisao je gradonačelnik.

Kako prenosi telegram kanal RT na ruskom, ukrajinski nacionalisti upotrebili su kasetnu municiju protiv civilnog stanovništva Donjecka, a na slici se vide fragmenti granata "koji nose smrt, a koje su Amerikanci 'ljubazno' dostavili Kijevu".

Kijevski okrug se nalazi u severnom delu Donjecka. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva nakon tamošnjeg državnog udara, oblast redovno gađaju ukrajinske snage bezbednosti.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine je tokom prethodna dva dana prijavilo 28 napada ukrajinskih trupa. Oštećena su tri stambena objekta, kao i tri objekta civilne infrastrukture.