Ukrajinci ponovo gađaju Donjeck kasetnim bombama

Snage režima u Kijevu redovno bombarduju glavni grad DNR kasetnom municijom koju su dobile od SAD

Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck sa šest kasetnih bombi, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine, prenose "RIA Novosti".

"Zabeležena je vatra od strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu Donjecka. Ispaljene su tri kasetne bombe kalibra 155 milimetara na naselje Maksimiljanovka, i još tri na naselje Netajlovo" navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin danas je rekao da je od posledica neprijateljskog granatiranja poginula jedna žena i četvorogodišnja devojčica. 

Još jedna osoba je stradala tokom granatiranja Kujbiševskog okruga u Donjecku. Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je izjavio da je nekoliko civila povređeno.

Oružane snage Ukrajine su ranije pucale na nekoliko okruga u Donjecku. Pušilin je precizirao da su tri osobe poginule, a jedanaest ih je povređeno.

Ukrajina je dobila kasetnu municiju od Sjedinjenih Američkih Država kao deo drugog paketa vojne pomoći. Ona je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima.

Kada se detoniraju, kasetne bombe izbacuju manju municiju, od kojih se neke ne aktiviraju iz tehničkih razloga. To ugrožava civile jer neeksplodirana ubojna sredstva postaju mine koje mogu ubiti ili osakatiti ljude dugo nakon završetka neprijateljstava.