Izveštaj sa terena: Ruska vojska spremna za napad, ali aktivna odbrana trenutno isplativija

Zahvaljujući taktici za koju se opredelila komanda, ruska vojska uništava veliki broj neprijateljskih snaga, rekao je Jan Gagin

Ruska armija je odavno spremna za pravi napad u Donjeckoj Narodnoj Republici, ali je aktivna odbrana sada isplativija, rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa regiona Jan Gagin za "RIA Novosti".

Zahvaljujući taktici za koju se opredelila komanda, ruska vojska uništava veliki broj neprijateljskih snaga, objasnio je savetnik Denisa Pušilina.

"Naše Oružane snage su odavno spremne za punopravnu ofanzivu, ali sada smo u aktivnoj odbrani samo zato što nam je to trenutno korisnije. Prilikom odbrane smrtnost vojnika je jedan prema pet", objasnio je Gagin.

Ako se uzme u obzir ruska višeslojna linija odbrane, njena snaga i sredstva, obučenost i spremnost ruskih vojnika, jasno je da je Rusija spremna i za napad i za odbranu, rekao je.

"Za sada obavljamo svoj zadatak onako kako je definisan. Kada dobijemo naređenje, idemo napred", rekao je Gagin.

Ukrajinci se, prema njegovim rečima, bore kako bi opravdali sredstva koja dobijaju sa Zapada, dok se Rusi bore protiv nacista kako bi što pre oslobodili zemlju od terora.

Ukrajinske snage su počele dugonajavljivanu kontraofanzivu 4. juna na južno-donjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu. Komanda Oružanih snaga Ukrajine je borbe uključila vojnike koje su obučavali NATO stručnjaci kao i oružje zapadne proizvodnje.

Međutim, kako je naglasio ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinske trupe ne ostvaruju rezultat, a zapadni nalogodavci su "očigledno razočarani" tokom "kontraofanzive".

Kijevu, prema njegovim rečima, ne pomažu ni kolosalni resursi zapadnog naoružanja koje je predato Ukrajini – tenkovi, artiljerija, oklopna vozila, projektili, kao ni na hiljade stranih plaćenika i savetnika, koji bi trebalo da pomognu u probijanju naše linije odbrane.