Mišustin: Ruska ekonomija u plusu i stabilno raste

Prema rezultatima prve polovine godine, dostigli smo pozitivne vrednosti za sve ključne pokazatelje, kazao je ruski premijer

Ruska ekonomija se prilagodila spoljnim izazovima i pokazuje rast, izjavio je premijer Rusije Mihail Mišustin otvarajući skup o ekonomskim pitanjima, prenosi TASS.

"Ruska ekonomija se prilagodila aktuelnim izazovima i pokazuje prilično stabilan rast. Ovaj rast je zahvaljujući ranijim odlukama i ažurnim akcijama vlade, zasnovan na domaćoj tražnji u koordinaciji sa Centralnom bankom Rusije", kazao je Mišustin.

Ruski premijer je napomenuo da je Rusija prešla u "plus" po svim ključnim ekonomskim pokazateljima.

"Prema rezultatima prve polovine godine, dostigli smo pozitivne vrednosti za sve ključne pokazatelje. Tako je bruto domaći proizvod, prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, povećan za 1,5 odsto, a u drugom kvartalu ove godine – već za 4,6 odsto", precizirao je.

Mišustin je dodao da da je dinamika industrijske proizvodnje bila još aktivnija, a da su glavni doprinos dale prerađivačke industrije, gde je rast premašio šest odsto.

"Ako uzmemo jun posebno, ova cifra je dostigla 13 odsto na godišnjem nivou", rekao je premijer, podsećajući na važnost održavanja visokih stopa rasta obezbeđivanjem domaće tražnje i usluga i aktivnim razvojem ponude ruske privrede.

Premijer Rusije je istakao da će Moskva nastaviti da sprovodi mere koje imaju za cilj rast zaposlenosti, povećanje efikasnosti privrede i investicione aktivnosti, kao i da su mnoge odluke već donete.

"Potrebna su sredstva za pokretanje novih projekata i proširenje postojećih. I Vlada i Banka Rusije odobrile su niz mera koje imaju za cilj poboljšanje investicione klime i obezbeđivanje priliva privatnog kapitala, bez obzira na nastavak pritiska spolja", ukazao je. 

Osigurati finansijsku i budžetsku stabilnost

Ruski premijer je pozvao Kabinet ministara da učini sve što je potrebno kako bi se osigurala finansijska i budžetska stabilnost, uzimajući u obzir odbrambene i socijalne zadatke.

"Neophodno je uzeti u obzir sve moguće rizike, blagovremeno reagovati na njih, učiniti sve što je potrebno da se očuva finansijska i budžetska stabilnost, obezbedi održiv rast, posebno uzimajući u obzir složene zadatke sa kojima se suočavamo da obezbedimo odbranu i bezbednost zemlje", poručio je premijer učesnicima skupa.

Prema rečima šefa vlade, pozitivna dinamika privrede dovodi do poboljšanja budžetske situacije. 

On je rekao da su za sedam meseci nenaftni i gasni prihodi porasli za oko 20 odsto, a već u julu - za više od trećine. 

"Osim toga, aktivno se povećavaju i prihodi od nafte i gasa: do kraja jula za skoro pet odsto u odnosu na prošlu godinu, premašujući cifru odobrenu budžetom za 73 milijarde rubalja (više od 750 miliona dolara). Očekujemo da će oni rasti u narednim mesecima", zaključio je Mišustin.