Rusija

Rusija u julu povećala prihode od izvoza nafte: Najveći kupci Indija i Kina

Najveći deo ruskog izvoza nafte u julu je otišao u Kinu i Indiju, celih 80 odsto
Rusija u julu povećala prihode od izvoza nafte: Najveći kupci Indija i Kinawww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Russian Look

Rusija je u julu zadržala izvoz nafte i naftnih derivata kakav je imala u junu, tačnije, 7,3 miliona barela dnevno, a prihod od izvoza je porastao dodatnih 2,5 milijardi dolara, pa sada iznosi 15,3 milijarde dolara, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Državni prihod za izvoz od prošlog novembra nije bio veći, kada je iznosio 15,8 milijardi dolara.

Najveći deo ruskog izvoza nafte u julu je otišao u Kinu i Indiju, celih 80 odsto.

"Visoke cene nafte u kombinaciji sa smanjenim popustom na ruske klase su povećale prihod od izvoza za 2,5 milijardi dolara i on sada iznosi 15,3 milijarde dolara", navodi se u izveštaju. 

Izvoz nafte u julu pao je za 200.000 barela dnevno i iznosio je 4,6 miliona barela, što je najniži nivo od prošlog decembra. Međutim, to je nadoknađeno povećanjem isporuka naftnih derivata.

Zbog pada izvoza i rasta prerade proizvodnja nafte u Ruskoj Federaciji u julu je, prema podacima agencije, smanjena na 9,4 miliona barela dnevno. "To znači da je Moskva više nego ispunila svoje dobrovoljno smanjenje za 500.000 barela dnevno", navodi se u izveštaju.

Rusija je u martu počela dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno od februarskog proseka.

Moskva će u avgustu smanjiti isporuke nafte svetskim tržištima za 500.000 barela dnevno uz obavezu smanjenja proizvodnje, a u septembru namerava da smanji izvoz za 300.000 barela dnevno. Naftne kompanije Ruske Federacije će u avgustu samostalno odlučiti da li će smanjiti proizvodnju ili izvoz nafte u okviru zadatka smanjenja zaliha.

image