Rusija

"Raptli": Do sada neobjavljeni snimci Kurske bitke iz Ruske državne arhive (VIDEO)

U Bici kod Kurska učestvovalo je gotovo dva miliona ljudi, a označila je jednu od prekretnica Drugog svetskog rata, kojom je utrt put za pobedonosne sovjetske ofanzive

Bitka kod Kurska predstavlja jednu od najvećih sovjetskih pobeda tokom Drugog svetskog rata i smatra se za "najveću tenkovsku bitku u istoriji", koja je utrla put za velike sovjetske ofanzive od 1944. do 1945. godine, u kojima je konačno poražena nacistička Nemačka.

Bila je to ujedno i poslednja velika nemačka ofanziva na Istočnom frontu. Odvijala se pod kodnim nazivom "Citadela", što je trebalo da označi odsudnu odbranu "evropske tvrđave" od "azijatskih hordi", ali je završena katastrofalnim nemačkim porazom.

Kao rezultat sovjetske kontraofanzive, prema planu "Kutuzov", takozvana orelska grupacija nemačkih trupa je poražena i likvidiran je orelski strateški mostobran. U stvari, bila je to jedna od prekretnica Drugog svetskog rata, koja je završena Bitkom na Dnjepru i operacijom "Bagration".

U Bici kod Kurska je, sa obe strane, učestvovalo gotovo dva miliona ljudi, šest hiljada tenkova i četiri hiljade aviona. Crvena armije imala je određenu brojčanu prednost. Bitka je trajala tačno 50 dana: od 5. jula do 23. avgusta 1943.

"Raptli" je objavio do sada neobjavljene arhivske snimke iz Kurske bitke, koje su dobili od Ruske državne arhive filmova i foto-dokumenata. Snimci prikazuju borbu asova Crvene armije protiv nemačkog Luftvafea. Snimci su nastali u julu i avgustu 1943, a prikazuju dejstva sovjetskih aviona tokom same bitke.

Na snimcima se mogu videti avioni Crvene armije kako poleću, lete i bacaju bombe tokom vazdušnih operacija, kao i eksplozije, oštećeni vozovi i mostovi, koji su se koristili za snabdevanje snaga nacističke Nemačke, i uništeni nemački avioni.

Tokom bitke, Luftvafe i sovjetske vojne vazduhoplovne snage su se sukobile u nekim od do tada najvećih vazdušnih operacija. Nemci su protiv sovjetskih tenkova koristili avione "foke-vulf 190" u vazduhu i avione "junkers 87", poznatije pod nadimkom "štuka", za dejstva protiv sovjetskih tenkova. Crvena armija se suprotstavila novim avionima "jak-9" i "iljušin IL-2", izvodeći na stotine naleta svakog dana.

Prema sovjetskim podacima, od 5. jula do 5. septembra 1943. godine likvidirano je oko 420.000 nacističkih vojnika. Sovjeti su na kraju dobili bitku kod Kurska, Nemačka nije uspela da probije utvrđenja Crvene armije.

Ovaj arhivski snimak objavljen je u okviru projekta "100 ključnih događaja u Rusiji u 20. i 21. veku" sa Ruskim državnim arhivom dokumentarnog filma i fotografija.

image