Rusija

Ruska PVO sprečila dva teroristička napada na Krimski most (VIDEO)

Dim iznad Kerčkog moreuza se pojavio nakon što su ruske specijalne službe podigle dimne zavese
Ruska PVO sprečila dva teroristička napada na Krimski most (VIDEO)© Tanjug/ AP Photo, File

Kijevski režim pokušao je da izvrši teroristički napad na Krimski most protivvazduhoplovnom vođenom raketom "S-200" prilagođenom za napad, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Međutim, ukrajinska raketa je blagovremeno otkrivena i presretnuta u vazduhu sistemima PVO. Štete i žrtava nema, napad se desio oko jednog sata posle podne po lokalnom vremenu dodaju iz Ministarstva.

Saobraćaj na Krimskom mostu, koje je zbog napada privremeno bio zaustavljen, sada je ponovo obnovljen, prenose "RIA Novosti".

Ruski sistemi PVO oborili su dve neprijateljske rakete u oblasti Kerčkog moreuza, Krimski most nije oštećen, potvrdio je lider Krima Sergej Aksjonov na Telegramu.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi dim koji se diže iznad Krimskog mosta.

Savetnik Aksjonova Oleg Krjučkov je napisao da je dim posledica dimne zavese koju su postavile ruske specijalne službe. Saobraj će uskoro biti obnovljen, dodao je, prenose "RIA Novosti".

Mole se gosti i stanovnici republike Krim da ostanu mirni i veruju samo zvaničnim izvorima informacija, napisao je Aksjonov.

Oborena još jedna ukrajinska raketa

Nad Krimskim mostom ponovo je radio PVO sistem i zaštitna dimna zavesa, a sam most je opet zatvoren za saobraćaj. Šef Krimske oblasti Sergej Aksjonov rekao je da je nad poluostrvom oborena još jedna ukrajinska raketa.

"Hvala našoj PVO na profesionalizmu i usredsređenosti", istakao je Aksjonov.

U poslednje vreme ukrajinske vlasti sve češće pribegavaju terorističkim metodama, rekla je ranije portparolka ruskog MSP i objasnila da je to zbog očigledno neuspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju velikodušno sponzorišu SAD i druge zemlje NATO-a.

Kako su 17. jula saopštile ruske vlasti, dva podvodna drona su gađala most, eksplozija nije oštetila nijedan stub, ali je odnela deo puta na koji je naišao automobil u kojem je bila porodica. Roditelji su poginuli na licu mesta, a njihova ćerka je teško povređena.

Takođe, prošle godine je na Krimskom mostu eksplodirao kamion zbog čega je poginulo četvoro ljudi, deo mosta je uništen, a na železničkom delu su se zapalile cisterne sa gorivom teretnog voza.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je za eksploziju optužila Glavnu obaveštajnu upravu (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine i njenog lidera Kirila Budanova, međutim, šef Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk priznao je da je njegova agencija umešana u eksploziju koja se dogodila na mostu 8. oktobra 2022 godine.

image