Hapšenje zbog proruskog stava: Racija kijevskih vlasti na desnoj obali Dnjepra

Snjigirjovka nakon "čišćenja" može da postane logističko čvorište u predstojećim vojnim operacijama u Dnjeparskom regionu, rekao je načelnik ruske administracije okruga

Vlasti Kijeva sprovode racije protiv proruskog lokalnog stanovništva na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, već je uhapšeno 19 stanovnika, rekao je načelnik ruske administracije okruga Jurij Barbašov za TASS.

"Prema našim informacijama, izvršena je racija u okrugu Snjigirjovke, privedeno je 19 ljudi, a među njima nema onih sa kojima smo održavali kontakt. Traže se upravo oni koji sarađuju sa Rusijom, koji imaju proruske stavove. Hapse ljude na osnovu informacija rekla-kazala", objasnio je Barbašov.

Kako je naveo, Snjigirjovka nakon "čišćenja" može da postane logističko čvorište u predstojećim vojnim operacijama u Dnjeparskom regionu, a hapse ljude kako ruska strana ne bi dobijala informacija o kretanju ukrajinskih trupa.

Posle referenduma o ulasku Hersonske oblasti u sastav Rusije, Snjigirjovski okrug je iz Nikolajevske oblasti prešao u Hersonsku, a to područje sada okupiraju ukrajinske trupe.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije održani su od 23. do 27. septembra 2022. godine. Prema rezultatima glasanja u DPR, 99,23 posto je glasalo za priključenje Ruskoj Federaciji, u LNR - 98,42 posto, u Hersonskoj oblasti - 87,05 posto, u Zaporoškoj oblasti - 93,11 posto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 30. septembra je sa liderima novih ruskih teritorija potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije.