Reportaža s fronta: Braća ne samo po oružju

Ako jednog od njih stavim kod mitraljeza i ukažem na sektor gađanja, on će pažljivije tražiti neprijatelja i vršiti pokrivanje, jer zna da nisam samo ja krenuo tamo na juriš, već i njegova braća, rekao je jedan od nadređenih jedinice u kojoj se bore ovi vojnici

Nije retkost, u zoni Specijalne vojne operacije, naići na čitave porodice koje se bore rame uz rame, ali da šestorica braće budu na istoj liniji fronta je, ipak, raritet.

Četiri brata "Smajl", "Striž", "Lisi" i "Snils" su trenutno u zoni borbi, a još dvojica, "Aist" i "Borac" su na lečenju posle ranjavanja.

Najmlađi od momaka, sa nadimkom "Smajl" se odmah po izbijanju konflikta prijavio na regrutaciju. Sada su tu i njegova braća, čuvaju jedni druge.

"Mnogi moji prijatelji su se dobrovoljno prijavili na regrutaciju i otišli ​​da se bore. Nisam mogao da sedim kod kuće", rekao je Smajl novinaru Ivanu Poljanskom u reportaži RT na nemačkom jeziku.

Sada su "Striž" i "Smajl" zajedno u istoj jurišnoj grupi.

"Snils" upravlja ptičicom (dronom), nadgleda neprijatelja, njegovo kretanje, odakle puca, i javlja nam preko radija, naveo je "Smajl" zadatke jednog od svoje braće.

"Lisi" je dobio kontuziju u toku jednog zadataka, tako da ga sad braća pažljivo čuvaju, ne vode sa sobom u akciju, već obavlja zadatke u pozadini. Ova grupa se bori u Marjinki, predgrađu Donjecka.

"Sada je rat potpuno drugačiji. Sada mnogo ptica leti, ovo je rat artiljerije. Zamislite tenis, evo nas - ovo je mreža. Mreža ide napred, a loptica leti napred-nazad", rekao je jedan od braće, i dodao da je ponekad strašno slušati kako preleću granate iznad njihovih glava, ali da ipak izvršavaju sve zadatke.

Jedan od njihovih nadređenih, sa nadimkom Jantar ističe da je bratska veza među njima veoma važan faktor, jer brinu jedni o drugima.

"Ako jednog od njih stavim kod mitraljeza i ukažem na sektor koji treba da pokriva, on će pažljivije tražiti neprijatelja i vršiti pokrivanje, jer zna da nisam samo ja krenuo tamo na juriš, već i njegova braća", naveo je on.

"Ovo pomaže u izvršavanju zadataka, ali nameće određenu odgovornost. Znajući da su braća, razumem da će za njihove roditelje biti veliki udarac ako im se nešto desi. To se, naravno, odnosi na sva vojna lica, ali ovde je situacija posebna, tako da sve moramo držati pod posebnom kontrolom", dodao je Jantar. 

On dalje navodi da su kategorije neprijateljskih vojnika protiv kojih ratuju različite. Tu su vojnici po ugovoru, strani plaćenici i mobilisani različitog uzrasta.

"Što se tiče opreme, želim da napomenem da je iz iskustva jasno da se mobilisani, ugovorni vojnik ili plaćenik, po opremi ili uniformi veoma razlikuju. Bilo je slučajeva da pripadnici naše jedinice zarobe mobilisane. Bili su veoma oskudno obučeni. Nisu imali nikakvu specijalnu opremu, imali su automate 'kalašnjikov', a bili su zapušteni, nespremni za borbu. Mi smo ih iznenadili. A najbolja stvar koju su mogli da urade da ostanu živi bila je predaja", objasnio je Jantar.

On izvodi zaključak da su ukrajinski vojnici koji su mobilisani slabo obučeni za borbu i da većina njih gine ili dezertira.