Putinov pomoćnik: Privreda se razvija brže nego što je bilo očekivano

Ekonomski pokazatelji tokom drugog kvartala ove godine znatno su bolji nego tokom istog perioda prošle godine, a rast je registrovan i u odnosu na period od pre početka Specijalne vojne operacije

Pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Maksim Oreškin, danas je za TASS komentarisao ekonomsku situaciju i Rusiji i istakao da se ekonomija u Rusiji menja uspešno i to brže nego što je bilo očekivano.

Prema njegovim rečima, ekonomija je tokom drugog kvartala ove godine porasla za 4,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, a rast je primećen i kada se ovogodišnji pokazatelji uporede sa drugim kvartalom 2021. godine, odnosno, sa periodom pre Specijalne vojne operacije. 

Kako je rekao Oreškin, glavne promene su u tome što su kompanije počele više da investiraju u nova tehnološka rešenja, odnosno, razvoj tehnologije u celini, i ulažu u obuku kadrova. U narednih nekoliko godina, to će u značajnoj meri pozitivno uticati na razvoj ekonomije, ocenjuje pomoćnik Putina. 

Brz oporavak ruske ekonomije je završen, i sada je, kako je otkrio, nastupila faza sporijeg stabilnog rasta od dva do 2,5 odsto na godišnjem nivou. 

U poređenju sa prvim kvartalom ove godine (2,1 bilion rubalja), budžetski deficit Ruske Federacije u drugom kvartalu iznosio je 0,3 biliona rubalja, ali će na kraju trećeg kvartala, kako je rekao, budžet biti u suficitu.

Tako pozitivnoj dinamici doprinosi rast budžetskih prihoda.

Prihodi od nafte i gasa u drugom kvartalu porasli su za 43,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a samo u julu ti prihodi su porasli za 35,5 odsto u poređenju sa julom 2022.

Kako danas otkriva Oreškin, ovi pokazatelji će do kraja godine nastaviti da rastu, što je u velikoj meri izazvano rastom cena nafte i gasa. 

Komentarišući inflaciju i situaciju sa rubljom, pomoćnik ruskog predsednika tvrdi da je glavni razlog za pad ruske valute i rast inflacije blaga monetarna politika. Ali, Centralna banka, kako je rekao, ima sva neophodna sredstva da situaciju stabilizuje, što će i biti učinjeno u najskorije vreme.