Upozorenje Kišnjevu: Snosićete posledice proterivanja ruskih diplomata

Prema odluci moldavskog ministarstva spoljnih poslova, do 15. avgusta zemlju mora da napusti ukupno 45 diplomata

Proterivanje ruskih diplomata iz Moldavije će uticati na odnose između država i stanovnika obe zemlje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ovaj neprijateljski potez zvaničnog Kišinjeva će nesumnjivo imati posledice po rusko-moldavske odnose, ali će pre svega uticati na stanovnike obe zemlje, čije će mogućnosti da blagovremeno dobiju pomoć konzulata, kao i da održe poslovne i kulturne veze, značajno biti smanjene", navodi se u saopštenju, a prenose "RIA Novosti".

Ministarstvo je takođe dodalo da osoblje ambasade neće moći na odgovarajući način da pruža konzularne usluge sa smanjenim brojem zaposlenih.

Osim toga, moraće da budu ograničene aktivnosti trgovinskog predstavništva i ruskog centra za nauku i kulturu u Kišinjevu.

Odgovornost za ovo snose moldavske vlasti, kako napominju u Ministarstvu spoljnih poslova, Kišinjev je nerazumno odlučio da smanji broj osoblja u ruskim stranim misijama u okviru velike kampanje protiv Moskve koju je pokrenuo.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije je 26. jula objavilo informaciju o smanjenjenju broja ruskih diplomata u zemlji.

Ova reakcija usledila je nakon što je šef Informaciono-bezbednosne službe Aleksandar Mustijata optužio FSB za stvaranje obaveštajne mreže u državi.

Zaključak o  navodnoj špijunaži zasnovan je na činjenici da je na krovu ruske ambasade izbrojano 28 antena, a to je, kako se navodi, više od broja antena postavljenih na zgradi ruske diplomatske misije u Belgiji.

Prema odluci moldavskog ministarstva spoljnih poslova, do 15. avgusta zemlju mora da napusti ukupno 45 diplomata.

Specijalni avion Tu-214 stigao je iz Moskve po osoblje ambasade, pošto je vazdušni prostor iznad republike zatvoren za direktne ruske letove od februara prošle godine.

Odnosi između dve zemlje pogoršali su se nakon što je krajem 2020. na vlast u Moldaviji došla predsednica Maja Sandu. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Moldavija pod sadašnjim rukovodstvom nastoji da postane neprijateljski raspoložena prema Rusiji.