Rusija

Volodin: Rusija više zaradila od izvoza žitarica, nego od prodaje oružja

Od izvoza žitarica, Rusija je za godinu dana zaradila 41 milijardu dolara
Volodin: Rusija više zaradila od izvoza žitarica, nego od prodaje oružjawww.globallookpress.com © Jens Büttner

Prihodi od izvoza ruskih žitarica tokom perioda od jula 2022. godine do juna 2023. prevazišli su prihode za isti period od prodaje oružja, istakao je danas predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin u svojoj objavi na Telegramu. 

Za pomenuti period, Rusija je, kako je rekao, postavila novi rekord po obimu prodaje žitarica - čak 60 miliona toni, dok su prihodi iznosili 41 milijardu američkih dolara. "To je više od prodaje oružja", zaključio je Volodin.

Predsednik Dume ujedno je podsetio da je Rusija u poređenju sa periodom bivšeg SSSR-a, sa kojim danas vole da porede aktuelno stanje u zemlji, u znatno boljem stanju. 

Od sredine sedamdesetih godina, SSSR je počeo da uvozi žitarice i kupuje desetine miliona tona, dok je sada situacija drugačija. usija ne samo da je obezbedila sebi prehrambenu sigurnost, već danas izvozi žitarice u druge države, podvukao je on. 

Uz to, on dodaje da će danas biti održana sednica Dume koja će biti posvećena daljem razvoju poljoprivrednog sektora zemlje. 

Rusija je danas jedan od glavni izvoznika žitarica. Od početka Specijalne vojne operacije, Zapad je uveo niz sankcija protiv Moskve koje otežavaju ovaj proces na različite načine, ali je Rusija uspela ne samo da pronađe alternativno rešenje, već i da postavi novi rekord kada je reč o njihovom izvozu, uprkos tome što ništa što joj je obećano u okviru Sporazuma o žitu nije bilo ispunjeno.

Zbog dobrih rezultata u poljoprivrednom sektoru, predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je obećao da će pojedinim afričkim zemljama Rusija čak besplatno isporučiti neophodno žito, kako bi se sprečila još veća glad.

image