Nariškin: Pomahnitali u rusofobiji, boreći se protiv RT i Sputnjika, Zapad zaboravio na granice

Mnogi lokalni novinari koji rade sa ruskim medijima označeni su kao "mediji povezani sa ruskom vladom", istakao je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe

Zapad je, trudeći se da zaustavi širenje stavova koji mu ne gode, a koje iznose ruske novinske agencije RT i "Sputnjik", kao i mali medijski resursi, došao do toga da zabranjuje dekodere i satelitske antene, rekao je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin na 11. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

"Amerikanci i Evropljani na svom terenu najozbiljnije suzbijaju širenje bilo kakvih alternativnih gledišta koje dovode u pitanje vladajući narativ. Isključuju i sankcionišu ne samo novinske agencije RT i Sputnjik koje imaju veliku publiku, već i male medijske resurse koji se protive lažljivim zapadnim zvaničnicima", rekao je Nariškin.

Jedan broj zemalja, koje su "najpomahnitalije u svojoj rusofobiji", već je uveo odgovornost za gledanje sadržaja koji je definisan kao nelegalan, ukazao je.

"U kontekstu Specijalne vojne operacije (SVO), protiv Moskve je primenjeno na hiljade restriktivnih mera, među njima je i blokiranje resursa TV kanala RT i agencije Sputnjik. Mnogi lokalni novinari koji rade sa ruskim medijima označeni su kao 'mediji povezani sa ruskom vladom'", istakao je Nariškin.

Pritom, Vašington i njegove satelite otvoreno nervira borba nezavisnih država sa antidržavnom propagandom, koja je, po pravilu, plaćena novcem iz SAD ili iz evropskih fondova, ukazao je.

Želja SAD za dominacijom

Još 1948. godine Sjedinjene Američke Države razvile su strategiju o tome kako da uspešno uspostave dominaciju u svetu putem različitih konflikata, o čemu je pre više decenija govorio i šef američke misije u Kini Dejvid Bar, podsetio je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije.

Nariškin je istakao da se nešto slično danas dešava u Ukrajini, posebno ako se ima u vidu da je te 1948. godine pomenuti Bar izjavio da tadašnjem SSSR-u nikako ne treba dopustiti da se proširi na istok, to treba sprečiti "putem krvi Azijata kako se ne bi prolivala krv američke nacije".

U odnosu na taj period, kako je dalje naveo, svet se izmenio, on je danas dosta kompleksniji, nije više jednopolaran ili bipolaran, liči na, kako je slikovito objasnio, baštu sa sto cvetova. 

Govoreći o multipolarnom svetu koji se danas razvija, Nariškin je primetio da se on najaktivnije formira na prostoru Evroazije. 

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS), Evroazijski ekonomski savez, ODKB, i Zajednica nezavisnih država – svi ovi savezi su u suprotnosti sa zapadnim blokovima, jer se baziraju na poštovanju međunarodnog prava i principu uzajamnog poštovanja, pojasnio je. Međutim, nešto slično se, kako je rekao, dešava na zapadnoj polulopti, gde se formiraju pojedine organizacije, koje ne uključuju ni SAD ni Kanadu. 

S druge strane, Nariškin ističe da veliki potencijal ima i BRIKS, koji u znatnoj meri može doprineti razvoju demokratskog poretka u svetu.

"Nije slučajno što na engleskom naziv ove organizacije znači 'cigla', jer će ova organizacija nastaviti da se razvija. Niko na svetu neće moći da poruši tu 'građevinu' multipolarnosti, koja će čuvati identitet i tradiciju zemalja koje ulaze u blok, tako da ih ni jedna 'zver' ne može uništiti", rekao je.

O nestaloj deci na granici sa Meksikom

Oko 85.000 dece nestalo je na granici između SAD i Meksika, rekao je danas Nariškin, komentarišući odluku Međunarodnog suda u Hagu, koji je ranije izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Vašington je, iako ne priznaje odluke suda, izrazio podršku toj inicijativi.

Deca iz zone u kojoj se vode borbe su bila prebačena kako bi im se spasio život, objasnio je Nariškin i još jednom pojasnio da ni Rusija, kao ni njen predsednik, nisu povezani sa nestankom dece.

Američka javnost, umesto na Rusiju, treba da obrati pažnju na situaciju na svojoj granici sa Meksikom, na kojoj je nestalo više desetina hiljada dece, ukazao je.

U SAD se neprestano pojavljuju novi dokazi kako je neki američki službenik iskoristio svoj položaj u sopstvenu korist kako bi se obogatio, a slične situacije ne samo da su bile primećene i u okviru porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena, već su one postale i tema o kojoj se široko polemiše, istako je.  

Nešto slično je učinjeno i protiv Moskve, kada je Zapad odlučio da uvede protivpravne sankcije protiv Rusije. Šef Spoljne obaveštajne službe Rusije je objasnio da sankcije zapravo znače prisvajanje imovine koja ne pripada onome koji je prisvaja. 

On se osvrnuo i na temu multipolarnosti i borbe sve većeg broja zemalja danas za svoju nezavisnost i očuvanje sopstvenog identiteta. Iako se Zapad pozicionira kao pobornik verskih sloboda, Zapad u borbi za novi svetski poredak propagira transrodnu orijentaciju i bori se protiv tradicionalnih religija, jer one predstavljaju izvor snage za narode koji se danas bore za očuvanje svog suvereniteta

Nešto slično, prema njegovim rečima, danas se dešava u Ukrajini, u kojoj se vrše napadi na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i one koji joj pripadaju. 

Nariškin je istakao da je čovek stvoren po Božjem obliku, ali na Zapadu, u kojem se propagiraju transrodne osobe i druge vrednosti, radi se sve suprotno od onoga kako je čovek inicijalno zamišljen. Komentarišući nedavnu izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o tome da je EU danas vrt sa cvećem, dok je oko njega džungla, Nariškin je ovom evropskom diplomati poručio da je "dugovno i telesno zdravom čoveku zapravo neprijatno da poseti Evropu", jer su se tamo razmnožile drugačije vrednosti.