Rusija

NATO tenkovi u srcu Moskve: U parku "Patriot" izložba naoružanja zarobljenog u Specijalnoj operaciji

Predstavnjeni su obrasci zaplenjene tehnike zapadne i ukrajinske proizvodnje, kao i poseban deo koji govori o ideološkoj indoktrinaciji ukrajinske omladine koja se sprovodi poslednjih godina
NATO tenkovi u srcu Moskve: U parku "Patriot" izložba naoružanja zarobljenog u Specijalnoj operacijiwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Izložba naoružanja i vojne opreme, uključujući i one koje su proizvele zemlje NATO-a, zarobljene u toku Specijalne vojne operacije, otvorena je u Patriotskom parku kod Moskve, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenose "RIA Novosti".

"Izložba zarobljenog naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i one iz zapadnih zemalja otvorena je u Patriotskom parku kod Moskve u okviru Međunarodnog vojno-tehničkog foruma 'Armija- 2023'", saopštilo je ministarstvo.

Posebna pažnja na izložbi je posvećena opremi proizvedenoj u SAD i drugim zemljama NATO-a.

"Pažnji gostiju biće predstavljeni izgoreli australijski oklopni automobil 'bušmaster', američki oklopni transporter M-113, švedsko borbeno vozilo pešadije CV90-40, francuski tenk na točkovima AMH-10RCR. Većina zapadne zarobljene opreme na izložbi čine britanska borbena vozila: oklopna vozila 'haski' i 'mastif', vozilo AT-105 'sakson'. Opis eksponata pokazuje gde i pod kojim okolnostima su zaplenjeni", saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je podsetilo da je fond počeo da se formira u avgustu 2022. U toku godine, već je prikupljeno više od 870 uzoraka naoružanja i vojne opreme, od kojih je većina ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, posebno modernizovani tenk T-72AMT, oklopni transporteri , oklopna vozila "varta" i "kozak", zarobljeni oklopni automobil ukrajinskih graničara "triton", kao i patrolni čamci iz luke Marijupolj.

"Među njima je i laki oklopni čamac koji je razvila tamošnja bivša ukrajinska fabrika 'Liman' za potrebe obalske straže Ukrajine. Ovaj eksponat su svojevremeno koristili ukrajinski nacionalisti za provokacije u Kerčkom moreuzu i u teritorijalnim vodama Rusije", saopštilo je ministarstvo.

U zatvorenom paviljonu izložbe predstavljena je ekspozicija "Obećani savez" o ideološkoj indoktrinaciji ukrajinske omladine koja se sprovodi poslednjih godina.

"Ovde su predstavljeni školski udžbenici, odeća sa nacionalističkim sloganima, neobičan meni ukrajinskih barova i ugostiteljskih objekata, simboli terorističkog bataljona 'Azov' zabranjenog u Rusiji", saopšteno je iz ministarstva.

Međunarodni vojno-tehnički forum "Armija-2023" održava se u parku "Patriot" kod Moskve od 14. do 20. avgusta pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Rusije.

image