Rusija

Rusko Ministarstvo odbrane: SAD pripremaju novu pandemiju

Projekti vojnog američkog resora su usmereni pre svega na proučavanje potencijalnih agenasa biološkog oružja, naglasio je načelnik snaga za radijaciju, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik
Rusko Ministarstvo odbrane: SAD pripremaju novu pandemijuwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Sjedinjene Američke Države su, kao i 2019. godine, počele da pripremaju novu pandemiju i traže nove mutacije virusa, rekao je načelnik odreda za radijaciju, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov na današnjoj konferenciji za novinare.

"Ne isključujemo mogućnost da SAD koriste takozvane odbrambene tehnologije u ofanzivne svrhe i zarad globalnog upravljanja stvaranjem kriznih situacija biološke prirode", rekao je on na brifingu.

U julu 2023. saznalo da je u SAD otvorena Kancelarija za politiku spremnosti i reagovanja na pandemiju, koju vodi specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za globalnu zdravstvenu bezbednost i biosigurnost u Savetu za nacionalnu bezbednost, penzionisani general-major Pol Fridrihs.

Među prioritetnim oblastima rada ove strukture je stvaranje vakcina i lekova za zaustavljanje virusa i njihovih genetski modifikovanih varijanti, kao i uvođenje naprednih tehnologija u bioproizvodnju, kazao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, ovo je sledeći korak Vašingtona koji ima za cilj uspostavljanje globalne kontrole nad biološkom situacijom.

"Kao što smo više puta primetili, vojne biološke aktivnosti SAD predstavljaju bezbednosnu pretnju za mnoge države sveta. Iako su zvanični ciljevi američkih programa praćenje incidencije i pružanje pomoći zemljama u razvoju, zapravo vidimo da Pentagon nekontrolisano sprovodi istraživanja dvostruke namene, zaobilazeći međunarodne obaveze u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju", pojasnio je Kirilov.

Projekti vojnog resora SAD usmereni su pre svega na proučavanje potencijalnih agenasa biološkog oružja – antraksa, tularemije, korona virusa, kao i uzročnika ekonomski značajnih infekcija – patogene ptičijeg gripa, afričke svinjske kuge, naglasio je.

Prema njegovim rečima, Pentagon koristi odavno isprobanu šemu - patogeni koji su mu interesantni, poput kovida-19, ptičjeg gripa ili afričke svinjske kuge - postaju pandemija, a američke farmaceutske kompanije zarađuju od toga.

Postoji opasnost da je Vašington spreman da sprovode akcije koje im mogu poslužiti u vojne svrhe koristeći pritom opasne patogene koji su sastavni deo biološkog oružja, upozorio je Kirilov.

"Zbog epidemija ebole od 2014. do 2016. godine u Ugandi, Keniji, Gvineji, Liberiji se značajno povećao broj zaposlenih u Institutu za infektivne bolesti američke vojske u ovim afričkim zemljama. Cilj im je bio da dobiju uzorake živih virusa smrtonosnih bolesti", rekao je Kirilov na brifingu.

To što SAD poseduju proizvodno-eksperimentalnu bazu im omogućava da učestvuju u globalnom nadgledanju biološke situacije i da sporvode vojno primenjive akcije sa opasnim patogenima, dodao je.

SAD veštački izazvale kovid-19?

Prema rečima ruskog general-potpukovnika, 18. oktobra 2019. godine, dva meseca pre prvih zvaničnih informacija o pojavi nove infekcije koronavirusom u Kini, Univerzitet Džons Hopkins je održao vežbu "Ivent-201" u Njujorku.

"Tokom te vežbe su uvežbavane akcije u kontekstu epidemije do sada nepoznatog korona virusa, koji se, prema legendi, sa slepih miševa preneo na čoveka preko srednjeg domaćina - tela svinje", precizirao je.

To što se stvarni razvoj pandemije odigrao upravo po ovom scenariju, kao i realizacija projekata kompanije "Eko-hels-alijn" čiji su specijalisti od 2015. godine proučavali raznovrsnost populacije slepih miševa, tražeći nove sojeve koronavirusa i mehanizme njihovog prenošenja sa životinja na ljude, ostavljaju otvorenim pitanja da li je kovid-19 veštački izazvan i koliko su SAD umešane u incident.

image