Rusija

Rusija i partneri traže alternativu za Crnomorsku inicijativu

U narednim mesecima Rusija će biti spremna da Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Eritreji besplatno obezbedi 25 do 50 hiljada tona žitarica, kazao je ruski ambasador u Ankari
Rusija i partneri traže alternativu za Crnomorsku inicijativu© Tanjug/ AP Photo/Anupam Nath, File

Moskva sa svojim partnerima aktivno istražuje alternative za Crnomorsku inicijativu za žito, rekao je ruski ambasador u Turskoj Aleksej Jerhov, prenosi "Star".

"Govoreći o partnerima, najpre mislim na afričke države. Ovom pitanju dajemo prioritet, snabdevamo naše afričke prijatelje pšenicom, ječmom, kukuruzom i drugim žitaricama, uključujući i kroz Svetski program za hranu UN", kazao je ruski ambasador.

Uprkos svim ilegalnim jednosmernim sankcijama, Rusija je prošle godine u Afriku izvezla 11,5 miliona tona žitarica, a samo u prvoj polovini ove godine skoro 10 miliona tona, naglasio je Jerhov.

U narednim mesecima Rusija će biti spremna da Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Eritreji besplatno obezbedi 25 do 50 hiljada tona žitarica, kazao je on potvrdivši reči ruskog predsednika Vladimira Putina koji je pomenutu količinu obećao afričkim zemljama na nedavno završenom Samitu Rusija-Afrika.

"Pored toga, spremni smo da doniramo mineralna đubriva najsiromašnijim zemljama. Od 262 hiljade tona takvih đubriva blokiranih u evropskim lukama do sada je poslato u dve serije samo 20.000 tona u Malavi i 34.000 tona u Keniju", rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Crnomorska inicijativa nikako nije jedino rešenje za zadovoljenje potreba za hranom afričkih i drugih zemalja, postoje alternative i Rusija ih u kontaktu sa partnerima aktivno istražuje.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, kada je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se povlači iz sporazuma koji je garantovao bezbednost isporuka preko Crnog mora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu ispunile svoje obaveze prema Rusiji, predviđene tim sporazumom.

Putin je nekoliko puta rekao da su zapadne zemlje preuzele najveći deo ukrajinskog žita, a da glavni cilj izvoza - snabdevanje siromašnih zemlja, uključujući i afričke - nikada nije ostvaren.

image