FSB privela dvojicu koji su planirali teroristički napad u Krasnojarskoj oblasti (VIDEO)

Privedene osobe, pristalice organizacije "Građani SSSR" (zabranjena i definisana kao ekstremistička u Rusiji) su planirali da dignu u vazduh bazne stanice "Rostelekoma" i "Transtelekoma", saopštila je služba

Federalna služba bezbednosti (FSB) u Krasnojarskoj oblasti privela je dve osobe koje su planirale da dignu u vazduh bazne komunikacione stanice u zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj celini (ZATO) u Zelenogorsku, prenosi FSB.

ZATO obično predstavlja administrativno-teritorijalnu celinu u kojoj se nalaze industrijska preduzeća za razvoj, proizvodnju, skladištenje i odlaganje oružja za masovno uništenje. Na takvim mestima mogu da se prerađuju radioaktivni i drugi materijali. U pitanju su vojni objekti za koje je uspostavljen poseban način bezbednog rada i zaštite državne tajne.

FSB za Krasnojarsku oblast je u saradnji sa odeljenjem službe za Centralni vojni okrug, uz moćnu podršku Specijalnog odreda za brzo reagovanje Uprave ruske garde za Krasnojarsku teritoriju, sprečio teroristički akt, navodi se u saopštenju službe.

Privedene osobe, pristalice organizacije "Građani SSSR" (zabranjena i definisana kao ekstremistička u Rusiji) su planirali da dignu u vazduh bazne stanice "Rostelekoma" i "Transtelekoma" kako bi poremetili slanje poziva na vojnu službu građanima Rusije koji su podložni mobilizaciji preko javne službe "Gosuslugi", objašnjava FSB.

Istraga je utvrdila da su osumnjičeni preko trećeg lica kupovali TNT i druge eksplozivne naprave. Međutim, odmah nakon što su preuzeli eksplozive, priveli su ih službenici FSB.

Preduzeće ZATO "Zelenogorsk" je Elektrohemijski kombinat "Rosatoma", koji se bavi obogaćivanjem uranijuma i rukovanjem heksafluoridom osiromašenog uranijuma za potrebe nuklearne energije, pojašnjavaju "RIA Novosti".