Rusija

Moskva: Avioni F-16 neće pomoći Ukrajini na frontu

Američke vlasti treba da budu spremne da će njihovi lovci uskoro da gore kao što gore hvaljeni nemački tenkovi "leopard"
Moskva: Avioni F-16 neće pomoći Ukrajini na frontuGetty © Photo by Morris MacMatzen/Getty Images

Slanje američkih lovaca F-16 Ukrajini neće uticati na tok Specijalne vojne operacije (SVO), rekao je deputat Državne dume iz Krima Mihail Šeremet za "RIA Novosti".

Ranije je visoki zvaničnik američke administracije potvrdio odluku Vašingtona da odobri slanje američkih borbenih aviona četvrte generacije F-16 u Kijev iz Danske i Holandije.

"Ovo ni na koji način neće uticati na tok SVO. Možda može da oduži borbu, ali nikako neće da zaustavi našu odlučnost da ono što smo započeli dovedemo do logičnog kraja. Neprijatelj mora da bude poražen, druge opcije neće biti. Ne planiramo da pregovaramo sa teroristima i agresorima", rekao je Šeremet agenciji.

"Američke vlasti treba da budu spremne da će njihovi lovci uskoro da gore ništa manje od hvaljenih nemačkih tenkova 'leopard' i druge zapadne vojne opreme", istakao je.

Pritom, zahvaljujući ruskim snagama, polako se razbija mit o superiornosti i nepobedivosti zapadnog naoružanja, naglasio je.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, od početka kontraofanzive ukrajinske trupe su izgubile više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Među uništenom ukrajinskom opremom je 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova "leopard", sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije "bredli".

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i najaktivnijem zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je u birbu uključio brigade koje je obučavao NATO i zapadnu ratnu opremu.

Međutim, kako je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio 21. jula, ukrajinske trupe nemaju rezultata. 

image