Lavrov: Glas svake zemlje je važan pri donošenju globalnih odluka

Formiranje policentričnog svetskog poretka je dug proces, a povezan je, pre svega, sa demokratizacijom međudržavnih odnosa, istakao je šef ruske diplomatije

Rusija se zalaže za to da se pri donošenju globalno značajnih odluka uzima u obzir glas svake zemlje, ukazao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na otvaranju 6. Globalnog foruma mladih diplomata.

Ruska diplomatija je otvorena za najbližu interakciju sa svima koji, poput nje, dele vrednosti jednakosti, međusobnog poštovanja i nemešanja u unutrašnju politiku suverenih država, proučio je Lavrov u pozdravu učesnicima foruma, koji je pročitao Konstantin Kolpakov, predsednik Saveta mladih diplomata Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je istakao da je u toku proteklih godina omladinski diplomatski skup stekao izuzetne tradicije. Zasnovan na konceptu "horizontalne diplomatije", pruža odličnu priliku mladim stručnjacima spoljnopolitičkih službi, predstavnicima vlasti i stručnoj zajednici da neformalno razmenjuju mišljenja o ključnim pitanjima međunarodnog života.

Intelektualni napor usmeren na proširenje prostora međusobnog razumevanja u današnjoj turbulentnoj geopolitičkoj situaciji je posebno dragocena, naglasio je šef ruske diplomatije.

Formiranje policentričnog svetskog poretka je dug proces, a povezan je, pre svega, sa demokratizacijom međudržavnih odnosa, koji treba da se zasniva na priznatim normama međunarodnog prava i poštujući kulturnu i civilizacijsku raznolikost sveta, istakao je Lavrov.