Rusija

Zaharova ukrajinskim vojnicima: Okrenite oružje protiv vlasti ili kapitulirajte pred ruskom vojskom

U tom slučaju garantujemo pristojan i human tretman, bila je jasna Zaharova
Zaharova ukrajinskim vojnicima: Okrenite oružje protiv vlasti ili kapitulirajte pred ruskom vojskom© Tanjug/AP Photo/Bram Janssen

Moskva poziva ukrajinske vojnike da okrenu oružje protiv kijevskog režima ili da se predaju ruskoj vojsci, izjavila je portparol Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova.

Komentarišući ukrajinsku krizu i pokušaj noćašnjeg napada na Moskvu dronom poručila ukrajinskim vojnicima:

"Za one ukrajinske vojnike koji – sigurni smo – razumeju celu zločinačku prirodu banditske hunte koja je zauzela njihovu zemlju, toplo savetujemo da okrenu oružje protiv nje ili kapituliraju pred našim trupama. U tom slučaju garantujemo pristojan i human tretman", bila je jasna Zaharova.

Ona je takođe ocenila da su pokušaj ukrajinskog drona da tokom noći napadne objekte u Moskvi još jedna potvrda zločinačke prirode režima lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Zločinački kijevski režim ne prestaje da granatira ruske gradove i sela, koristeći artiljeriju velikog kalibra dobijenu iz zemalja NATO-a, jurišne dronove i kasetnu municiju, što rezultira žrtvama među civilima, uključujući decu, i uništavanjem civilne infrastrukture, ističe Zaharova.

Istražni komitet Rusije ispituje sve činjenice granatiranja ruskih regiona od strane ukrajinskih militanata, kao i njihove druge kriminalne aktivnosti. Na osnovu prikupljenih dokaza, ruski sudovi izriču presude ukrajinskim neonacistima koji su koristili zabranjene metode u oružanom sukobu, ubijali ranjene ratne zarobljenike i počinili zločine protiv civilnog stanovništva, uključujući ubistva motivisana političkom i ideološkom mržnjom, jasna je ona.

Nemoguće je oživeti ljude koji su mučeni, streljani i spaljeni, ali će Rusija  učiniti sve da niko od nacističkih prestupnika ne izbegne pravednu odmazdu za počinjene zločine, objašnjava Zaharova.

image