Zaharova ukrajinskim vojnicima: Okrenite oružje protiv vlasti ili kapitulirajte pred ruskom vojskom

U tom slučaju garantujemo pristojan i human tretman, bila je jasna Zaharova

Moskva poziva ukrajinske vojnike da okrenu oružje protiv kijevskog režima ili da se predaju ruskoj vojsci, izjavila je portparol Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova.

Komentarišući ukrajinsku krizu i pokušaj noćašnjeg napada na Moskvu dronom poručila ukrajinskim vojnicima:

"Za one ukrajinske vojnike koji – sigurni smo – razumeju celu zločinačku prirodu banditske hunte koja je zauzela njihovu zemlju, toplo savetujemo da okrenu oružje protiv nje ili kapituliraju pred našim trupama. U tom slučaju garantujemo pristojan i human tretman", bila je jasna Zaharova.

Ona je takođe ocenila da su pokušaj ukrajinskog drona da tokom noći napadne objekte u Moskvi još jedna potvrda zločinačke prirode režima lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Zločinački kijevski režim ne prestaje da granatira ruske gradove i sela, koristeći artiljeriju velikog kalibra dobijenu iz zemalja NATO-a, jurišne dronove i kasetnu municiju, što rezultira žrtvama među civilima, uključujući decu, i uništavanjem civilne infrastrukture, ističe Zaharova.

Istražni komitet Rusije ispituje sve činjenice granatiranja ruskih regiona od strane ukrajinskih militanata, kao i njihove druge kriminalne aktivnosti. Na osnovu prikupljenih dokaza, ruski sudovi izriču presude ukrajinskim neonacistima koji su koristili zabranjene metode u oružanom sukobu, ubijali ranjene ratne zarobljenike i počinili zločine protiv civilnog stanovništva, uključujući ubistva motivisana političkom i ideološkom mržnjom, jasna je ona.

Nemoguće je oživeti ljude koji su mučeni, streljani i spaljeni, ali će Rusija  učiniti sve da niko od nacističkih prestupnika ne izbegne pravednu odmazdu za počinjene zločine, objašnjava Zaharova.