Rusija

Vanredna situacija na "Luni-25"

Stručnjaci "Roskosmosa" analiziraju situaciju
Vanredna situacija na "Luni-25"© Foto Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP

Nakon što je ruskoj svemirskoj sondi "Luna-25" izdata komanda za ulazak u orbitu pred sletanje na Mesec, došlo je do nepredviđene situacije što je onemogućilo da se izvrši manevar u skladu sa predviđenim parametrima, saopštila je danas svemirska korporacija Roskosmos.

"Danas je, u skladu sa programom leta sonde Luna-25, u 14.10 časova po moskovskom vremenu, letelici izdata komanda da uđe u orbitu pred sletanje. Tokom operacije došlo je do vanrednog događaja na kosmičkoj sondi što je onemogućilo da se manevar izvrši u skladu sa predviđenim parametrima", saopšteno je iz Roskosmosa, prenosi TASS.

U saopštenju je potvrđeno da stručnjaci komandno-kontrolnog tima trenutno analiziraju situaciju.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je u svemir 11. avgusta u 02.10 po moskovskom vremenu sa kosmodroma Vostočni noseći u svemir automatsku sondu "Luna-25".

Ova letelica je 12. i 14. avgusta izvršila dve korekcije putanje, a u sredu, 16. avgusta, automatska sonda je ušla u lunarnu orbitu.

Ranije je objavljeno da će "Luna-25" slati informacije o stanju svojih sistema u realnom vremenu na Zemlju za vreme čitave misije.

Prethodna sovjetska misija na Mesec, sovjetska stanica "Luna 24", poslata je 1976. godine.

Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

image