"Armija 2023": Šta se moglo videti na sajmu naoružanja u Moskvi (FOTO/VIDEO)

Primetan je porast broja prikazanih besposadnih platformi, kako vazdušnih tako i kopnenih, ali i niz modifikacija vozila radi prilagođavanja uslovima savremenog ratovanja

Tokom protekle sedmice, Moskva je bila domaćin devetog po redu vojnotehničkog foruma pod nazivom "Armija 2023", u organizaciji Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Reč je o sajmu vojne opreme i naoružanja koji se održava svake godine od 2015, u tematskom parku "Patriot", odnosno izložbenom centru u sklopu njega. Forum je trajao od 14. do 20. avgusta, a pored glavne izložbe u pomenutom parku, priređeni su i različiti događaji u vazduhoplovnoj bazi Kubinka i na poligonu Alabino.

Svoje proizvode predstavilo je oko 1.500 domaćih, tj. preduzeća ruske vojne industrije i 85 stranih kompanija iz sedam država, dok je oko 70 zemalja poslalo svoje delegacije kao posetioce.

Prikazano je oko 28.000 različitih eksponata sistema naoružanja i vojne opreme, od uniformi i lakog pešadijskog naoružanja pa do najsavremenijih tenkova, borbenih aviona i interkontinentalnih balističkih raketa, poput RS-24 "jars". Pored potpuno novih sredstava ratne tehnike, posebnu pažnju privukle su i verzije nekih starijih sistema modifikovane u skladu sa iskustvom iz Specijalne vojne operacije.

Oklopnjaci, sistemi za borbu protiv dronova, robotizovani demineri i nova verzija AK-19

Kada je u pitanju segment kopnenih platformi, najveću pažnju tokom glavne izložbe tradicionalno su privukli osnovni borbeni tenkovi, pogotovo imajući u vidu njihov značaj u SVO. Tako su odmah na ulazu sa leve strane poređani tenkovi ruske i sovjetske proizvodnje u modernizovanim varijantama i to: T-90M, T-72B3, T-80BVM i T-64M; a do njih postavljena su borbena vozila pešadije BMP-2 "berežok" i BMP-3.

Deo pomenutih oklopnjaka opremljen je tzv. kavezima iznad kupole, koji služe za zaštitu od napada bespilotnih letelica, lutajuće municije (dronova kamikaza) i artiljerijskog oruđa, raznim zaštitnim mrežama slične namene i kamuflažnim setom "nakidka", za smanjivanje toplotnog odraza.

Naravno pored navedenih vozila, posebno su se istakli tenkovi T-14 "armata", oklopni transporteri i borbena vozila pešadije bazirane na platformi "kurganec-25", oklopni transporteri "bumerang" i BTR-82A, džipovi "tigar-m" sa "povećanim stepenom zaštite", čiji spoljašnji izgled podseća na vozila iz filma "Pobesneli Maks" i oklopni automobil "spartak" opremljen protivavionskim topom S-60 u kalibru 57mm.

Osim tenkova, iz porodice "armata" prikazana je i oklopna platforma za izvlačenje vozila poznata kao T-16, odnosno BREM-T. Sistem je osposobljen da u kratkom roku evakuiše oštećenu tehniku radi popravke, a glavna prednost ogleda se u činjenici da posada ne mora da napušta vozilo u takvim operacijama, budući da T-16 ima kamere raspoređene sa svih strana. Takođe, posebno mesto u okviru izložbe dobio je i višegorivni dizel motor 2V-12-3A, namenjen za oklopnjake iz ove porodice.

U domenu artiljerije, deluje da je najveći utisak ostavila prva samohodna haubica na platformi točkašu 2S43 "malva", o kojoj je ovde već bilo reči. Prikazan je i mobilni anti-dron kompleks "rat", baziran na vozilu 6h6 SBA-70K4, sa daljinski upravljanom borbenom stanicom naoružanom automatskim topom u kalibru 30 mm, sa sistemom za kontrolu detonacije projektila, maksimalnog dometa četiri kilometra.

U prvom planu dela izlobžbe posvećenom protivvazduhoplovnoj odbrani našli su se sistemi dugog dometa S-400, zatim modernizovana izvozna verzija sistema "buk", poznata i kao "viking". Ipak, posebno interesovanje prisutnih izazvao je modernizovani automatizovani sistem komandovanja i kontrole sredstava PVO "poljana-D4M1", prvi put predstavljen ove godine. Radi se o platformi sposobnoj za istovremeno upravljanje sa 14 različitih sistema i pružanje zaštite na površini od 640.000 kvadratnih kilometara, uz mogućnost simultanog otkrivanja do 500 ciljeva u kontrolisanom vazdušnom prostoru.

Da ruska vojna industrija ne zaostaje ni kada su u pitanju besposadne robotizovane platforme, svedoče brojna borbena, izviđačka i deminerska sredstva ove vrste, konstruisana i modifikovana u skladu sa najskorijim iskustvima iz sukoba u Ukrajini. Jedno od njih je i besposadno oklopno vozilo "zubilo" (sekač ili dleto u prevodu sa ruskog jezika) naoružano dvocevnim protivavionskim topom u kalibru 23 mm.

Akcenat je posebno stavljen na deminerske robote, uzevši u obzir široko rasprostranjenu upotrebu minsko-eksplozivnih sredstava obeju strana, dok u segmentu minirianja novitet predstavlja mobilni kompleks za postavljanje mina "rosomaha" (žderavac u prevodu sa ruskog jezika).

Što se tiče ličnog naoružanja, najviše pažnje definitivno zavređuje nova verzija "Kalašnjikovljeve" jurišne puške AK-19 sa skraćenom cevi, u kalibru 5,56h45 mm NATO, prvenstveno namenjena za izvoz. Pored pomenute, prvi put je prikazana i antimaterijalna snajperska puška "astarta" u kalibru 12,7h108 mm, koja sudeći prema deklarativnim karakteristikama prevazilazi ekvivalente poput ruskog OSV-96 i američkog "beret M82".

Višenamenski helikopteri, nova krstareća raketa, borbeni avioni i besposadni vazduhoplovi

Glavne zvezde helikopterskog dela izložbe nedvosmisleno su bili Ka-52M i Mi-28NM, pre svega zbog ostarenih rezultata u okviru SVO. Letelice su prikazane sa svojim raznovrsnim sistemima naoružanja, među kojima prednjače protivoklopne vođene i višenamenske rakete "vihor", "ataka" i najnovija LMUR, poznata i kao "izdeljije 305".

Pored čuvenih H-31, H-35, H-58 i H-59 u različitim modernizovanim varijantama, predstavljena je i najnovija krstareća raketa "vazduh-zemlja" H-69 sa "stelt" karakteristikama. Ova raketa je prvi put prikazana tokom prošlogodišnjeg foruma "Armija 2022" i postoje nepotvrđene informacije da je već korišćena u dejstvima po ciljevima ukrajinske vojske.

Primarno je namenjena za lansiranje sa višenamenskih borbenih aviona pete generacije Su-57, ali će instaliranjem posebnog lansirnog sistema biti omogućena njena upotreba i sa MiG-29K, MiG-35, Su-30MK, Su-34 i Su-35. Uz nabrojane već dobro poznate i testirane borbene avione, posetioci sajma imali su priliku da vide i maketu novog „stelt“ višenamenskog borbenog aviona pete generacije Su-75 "šahmat", u realnoj veličini.

Zasebno mesto tokom sajma imali su i besposadni vazduhoplovi svih vrsta pa je tako "Kalašnjikov" pored pušaka, predstavio i izviđačku bespilotnu letelicu "granat 4E". Kompanija "Bespilotni sistemi" je između ostalog prikazala sopstveni hibridni vazduhoplov iste kategorije, "superkam SKS300H" koji ima sposobnost vertikalnog uzletanja i sletanja bez potrebe za dodatnom opremom. Zahvaljujući kombinovanom pogonu, ova letelica može lebedeti u vazduhu kao helikopter i u veoma kratkom vremenskom roku promeniti položaj propelera te nastaviti kretanje poput aviona.

Možda i najinteresantniji među bespilotnim vazduhoplovima bio je "grifon-61T", dron koji se kontroliše putem kabla i može ostati u vazduhu čak sedam dana na visinama do 100 metara. Ima nosivost od osam kilograma i sposoban je za nošenje video kamere, termovizijske kamere, razglasa i radio repetitora.

Na kraju javnost je mogla i da se malo bolje upozna sa najnovijom verzijom, sada već popularnih dronova kamikaza (lutajuća municija) "lanset", označenih kao "izdeljije 53". Ova varijanta specifična je ne samo po dizajnu, već i po mogućnosti napada u "jatima" prilikom kojih svaka letelica nezavisno od drugih otkriva sopstveni cilj i dejstvuje po njemu.

Dinamički prikaz, pokretna crkva, zapadna tehnika i strani izlagači

Kao što je već pomenuto, osim centralne statičke izložbe, posetioci međunarodnog vojnotehničkog foruma "Armija 2023" imali su priliku da prisustvuju i prikazu sposobnosti dela oklopno-mehaiznovanih, artiljerijskih i jedinica PVO. Dinamički prikaz održan je na poligonu Alabino, a neki od korišćenih sistema naoružanja bili su: osnovni borbeni tenkovi T-14 "armata", oklopna vozila porodice "kurganec-25", transporteri BTR-82A, amfibijska borbena vozila pešadije BMD-4M u sastavu VDV-a, samohodni topovi 2S7 "pion" (božur u prevodu sa ruskog jezika) itd.

Jako interesantan detalj čitavog sajma, predstavlja i pokretna "crkva" smeštena u vojnom šatoru i zadnjem delu kamiona, namenjena za obavljanje pravoslavnih verskih obreda na prvoj liniji fronta. U planu je da ovaj koncept rada preuzmu vojni sveštenici u zoni SVO, a osveštanje pomenutog "hrama" obavio je lično patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Poseban deo parka "Patriot", bio je namenjen za izlaganje zarobljenih sredstava ratne tehnike poreklom iz članica NATO i drugih zapadnih zemalja. Predstavljeno je oko 450 eksponata, među kojima su bili: australijska oklopna vozila "bušmaster", američki oklopni transporteri M-113, švedsko borbeno vozilo pešadije CV9040, francusko borbeno oklopno vozilo AMH-10RC, britanska oklopna vozila "haski" i "mastif" i oklopni transporter AT-105 "sakson".

Pored navedenog, prikazane su oborene bespilotne letelice austrijske i turske proizvodnje, među kojima i "bajraktar TB2", nekoliko primeraka improvizovanih ukrajinskih dronova i haubica M777 donirana iz SAD. Primetan je nedostatak "bredlija" i "leoparda", a glavni razlog za to jeste fizička udaljenost ruskih položaja od mesta na kojima je većina ovih vozila uništena/oštećena, budući da se trenutno nalaze u sivoj ili zoni pod kontrolom ukrajinskih snaga. Dodatno, sama težina pomenutih sistema otežava njihovo izvlačenje po surovom terenu, čime bi se nepotrebno rizikovali životi ruskih vojnika.

Kada su u pitanju izlagači iz drugih država, najviše pažnje zavređuju odeljci i štandovi preduzeća iz Kine, Indije i Irana. Kod kineskih proizvođača posebno su se istakle makete sistema PVO HKu-22 i FK-2000, višenamenska bespilotna letelica CH-4 i vođene rakete. U slučaju Indije, paviljon korporacije BrahMos privukao je veliki broj posetilaca zahvaljujući istoimenoj supersoničnoj krstarećoj raketi, koja predstavlja rezultat višegodišnje saradnje ruskih i indijskih kompanija.

Što se tiče Irana, zbog dosadašnjih pozitivnih iskustava iz SVO, najviše interesovanja usmereno je ka besposadnim vazduhoplovima. Među eksponatima bili su dronovi kamikaze "araš-2", izviđačko-borbene letelice "ababil-5" i višenamenski "karar", prvenstveno namenjen za obuku posada protivvazduhoplovne odbrane.

Može se zaključiti da su proizvođači naoružanja i vojne opreme izvukli dosta pouka iz sukoba u Ukrajini, što potvrđuju i već postojeće modifikacije na vozilima, letelicama i drugim sistemima. Pored perspektive i potencijala ruskih kompanija, forum "Armija 2023" je pokazao i značaj međunarodne saradnje na polju razvoja sredstava ratne tehnike, koja se do sada pokazala kao izuzetno koristan adut Rusije, uprkos izloženosti višestrukim sankcijama.