Rusija

BRIKS postigao novi dogovor: Zajednička borba protiv laži u medijima

Moramo koordinisati svoje stavove o najvažnijim regionalnim i globalnim problemima i efikasno demantovati iskrivljene poruke i lažne vesti, navodi se u dokumentu
BRIKS postigao novi dogovor: Zajednička borba protiv laži u medijimawww.globallookpress.com © Zhang Ling

Zemlje BRIKS-a danas su usvojile dokument, u kojem se navodi da će "petorka" zajednički raditi na borbi protiv plasiranja lažnih informacija u medijima, prenele su "RIA Novosti". 

"Moramo da doprinesemo tome da gledište BRIKS-a igra veću ulogu u formiranju međunarodnog javnog mnjenja. Moramo koordinisati naš stav o najvažnijim regionalnim i globalnim problemima i da efikasno demantujemo iskrivljene poruke i lažne vesti", navodi se u dokumentu.

Odluka je bila doneta danas u okviru medijskog foruma pred početak samita BRIKS-a, koji počinje sutra.

Na istom forumu, "Sputnjik", koji je ćerka kompanija medijske kuće "Rasija sevodnja", je predložio da se nastavi razvoj platforme u koju ulaze informacione agencije zemalja BRIKS-a, kako bi države članice direktno jedna od druge dobijale proverenu i tačnu informaciju, koja nije iskrivljena narativima Zapada.

Podsetimo, na poslednjem medijskom forumu u Sao Paulu 2019. godine, "Sputnjik" je ponudio stvaranje integrisane onlajn platforme za deljenje vesti vodećih agencija zemalja BRIKS-a.

Prva faza projekta je već realizovana u saradnji sa vodećom agencijom Južne Afrike ANA i kineskom agencijom Sinhua, tako da je platforma delimično u funkciji, iako ne potpuno.

image