Rusija

Patrušev: SAD i Japan širenjem vojne infrastrukture u Aziji ugrožavaju bezbednost Rusije

SAD, kako bi sačuvale "imaginarnu hegemoniju", šire svoju vojnu infrastrukturu u azijsko-pacifičkom regionu, približavajući je granicama Rusije i Kine, istakao je sekretar SB RF
Patrušev: SAD i Japan širenjem vojne infrastrukture u Aziji ugrožavaju bezbednost Rusijewww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Planovi SAD da uz pomoć Japana rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u Aziji predstavljaju dodatnu pretnju bezbednosti Rusije i Dalekog istoka, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev u Magadanu na sastanku o bezbednosti Dalekoistočnog federalnog okruga.

Pentagon je u svojim planovima da rasporedi rakete srednjeg i kratkog dometa u Aziji važnu ulogu dao Japanu, istakao je Patrušev i naglasio da to predstavlja dodatne bezbednosne pretnje ruskim teritorijama na Dalekom istoku.

Kako bi sačuvale svoju "imaginarnu hegemoniju", SAD šire svoju vojnu infrastrukturu u azijsko-pacifičkom regionu, približavajući je granicama Rusije i Kine, primetio je sekretar SB RF i podsetio na formiranje vojnog saveza AUKUS, snabdevanje Tajvana oružjem i stvaranje novog saveza "pacifičke četvorke" SAD-Japan-Australija-Filipini.

Pritom, Tokio ubrzano povećava vojni budžet i kupovinu ofanzivnog naoružanja, fokusirajući se na pokazatelje NATO-a, a čak razmišlja i o nabavci nuklearnog oružja, naglasio je Patrušev.

Kako je prošle nedelje izjavio načelnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, admiral Igor Kostjukov Pentagon se sprema da 2028. godine rasporedi dve brigade naoružane sa hipersoničnim i krstarećim raketama dugog dometa u azijsko-pacifičkom regionu.

image