Rusija

MSP Rusije za RT: Glavna tema samita BRIKS-a smanjenje zavisnosti od dolara

Dedolarizacija je u poslednje vreme postala objektivni globalni trend, što se objašnjava rastućim nepoverenjem u finansijske mehanizme koje stvaraju zapadne zemlje, navodi se u saopštenju
MSP Rusije za RT: Glavna tema samita BRIKS-a smanjenje zavisnosti od dolarawww.globallookpress.com © AP Photo/Pavel Golovkin, Pool, File

Zemlju BRIKs ozbiljnu pažnju posvećuju razvoju finansijske saradnje, svesne da i brojne druge države teže da manje zavisnosti od američkog dolara, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prioritetna pitanja su jačanje potencijala Nove razvojne banke i pula deviznih rezervi BRIK-a, istakli su u ministarstvu odgovarajući da li Rusija planira da na predstojećem samitu pokrene pitanje buduće valute za buduće valute.

Na predstojećem samitu su planirani razgovori o pitanjima vezanim za formiranje platnih instrumenata otpornih na eksterne rizike i sve veću ulogu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama, precizirali su iz Ministarstva.

Međutim, ove teme zahtevaju detaljan i stručni rad, a mora da se uzme u obzir i činjenica da se sve odluke u udruženju donosi isključivo konsenzusom, navodi rusko MSP.

Dedolarizacija je u poslednje vreme postala objektivni globalni trend, što se objašnjava rastućim nepoverenjem u finansijske mehanizme koje stvaraju zapadne zemlje , istraživanje ministarstva.

„S tim u vezi, ne samo članak BRIKS-a, već i brojne druge države postoji da smanjuje zavisnost od američkog dolara, razmišljaju o pronalaženju valute alternativnih američkih“, navodi se u saopštenju.

image