Sprečen još jedan teroristički napad kijevskog režima na Moskvu, oglasio se Stejt department (VIDEO)

Sistemi PVO uništili su dva drona koja su letela ka Možajskom i Himkinskom okrugu Moskovske oblasti, a treći je poražen sistemima za elektronsko ratovanje, srušio se i pao u naselju Moskva Siti, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane

Ruski PVO sistemi sprečili su sinoć pokušaj kijevskog režima da uz pomoć tri drona izvede teroristički napad u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Uništena su dva drona koja su letela ka Možajskom i Himkinskom okrugu Moskovske oblasti, a treći je pogođen sistemima za elektronsko ratovanje, srušio se i pao u naselju Moskva Siti, dodaje MO.

Nije bilo žrtava, navodi se u saopštenju.

Dopisnik "RIA Novosti" koji se javio sa mesta gde je pao treći dron, javlja da su na zgradi u koju je dron udario prilikom pada i na zgradi preko puta u biznis centru Moskva Siti oštećeni prozori.

Prema njegovim informacijama, na mestu gde je razbijeno staklo na višespratnici vidljivi su tragovi požara ili eksplozije. A u stambenoj zgradi na Krasnogvardijskom prolazu vide se razbijeni prozori na nivou trećeg sprata.

Na licu mesta je policija, oprema Ministarstva za vanredne situacije (MČS), policijska i tehnička vozila, situacija je mirna, kaže izvor.

Predstavnik specijalnih službi je za "RIA Novosti" rekao da su delovi uništenog drona oštetili i privatni dom i deo nenaseljene zgrade na periferiji Moskve u Himkinskom okrugu.

Srušen je krov jedne privatne kuće na površini od oko 40 kvadratnih metara, a tu je i polomljeno staklo. U oštećenoj zgradi koja se nalazi u istoj ulici nalaze se samo lokali. Povređenih nije bilo, rekao je predstavnik Hitne pomoći.

Ovakvi incidenti su postali učestali, a rusko Ministarstvo odbrane ih tumači kao pokušaj terorističkog napada u režiji Kijeva.

Stejt department: Na Ukrajincima je kako će da se brane

SAD ne podstiču niti omogućavaju napade na teritoriji Rusije, rekao je portparol američkog Stejt departmenta, nakon što su ruske vlasti saopštile da su osujetile pokušaj napada dronovima na Moskvu rano ovog jutra.

''Na Ukrajini je da odluči kako će se braniti od ruske ofanzive koja je počela u februaru prošle godine'', saopštio je portparol i dodao da Rusija u svakom trenutku može da okonča rat povlačenjem iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Agencija navodi da SAD, pored toga što od početka rata pružaju podršku Ukrajini u vidu naoružanja i druge vojne opreme, protive se napadima unutar teritorije Rusije.

U poslednje vreme ukrajinske vlasti sve češće pribegavaju terorističkim metodama, rekla je ranije portparolka ruskog MSP i objasnila da je to zbog očigledno neuspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju velikodušno sponzorišu SAD i druge zemlje NATO-a.

Teror kojim se koristi kijevski režim dodatno pogoršava ukrajinsku krizu i odlaže izglede za njeno mirno rešavanje, istakla je tada Marija Zaharova.