Kijev ponovo gađao Donjeck: Zapadno oružje na ruska naselja i škole (VIDEO)

Kako je javio gradonačelnik Donjecka na Telegramu Aleksej Kulemzin pogođena je škola u Veršilovskom okrugu Donjecka

Granatiranje Donjecka ne prestaje, ukrajinska vojska gađa civilna naselja u Vorošilovskom i Kijevskom okrugu, javio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin. Prema preliminarnim podacima, jedna granata je pogodila višespratnu stambenu zgradu, uništeni su automobili koji su stajali ispred, kazao je on, prenose "RIA Novosti".

Ukrajinske trupe su jutros gađale Kijevski i Kujbiševski okrug u Donjecku, ispalivši 12 granata 155 milimetara koje koriste NATO snage, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine na Telegramu.

U prvom udaru, koji se desio u 8:50 časova po lokalnom vremenu ispaljeno je pet granata NATO kalibra koje su pogodile naselje Netajlovo, navodi se u izveštaju. Kroz nekih pola sata, oko 9:10 ispaljeno je sedam granata istog kalibra na naseljene delove grada.

Kako je javio gradonačelnik Donjecka na Telegramu pogođena je škola u Veršilovskom okrugu.

Kujbiševski okrug se nalazi na zapadu Donjecka, a Kijevski u severnom delu grada. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva nakon tamošnjeg državnog udara, oblast redovno granatiraju ukrajinskie snage bezbednosti.

Ukrajinska vojska je kasetnu municiju dobila od SAD kao deo paketa vojne pomoći, iako je ova municija zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima.

Kada se detoniraju bombe sa kasetnom municijom, one izbacuju manje projektile, od kojih neki ne prorade iz tehničkih razloga, te tako postaju mine koje mogu da ubiju ili osakate civile dugo nakon ispaljivanja.