Rusija

Usvojena Deklaracija iz Johanesburga: BRIKS dobija šest novih članica

Petnaesti samit BRIKS-a uspešno je završen, poručio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa
Usvojena Deklaracija iz Johanesburga: BRIKS dobija šest novih članica© Tanjug/Gianluigi Guercia/Pool via AP

Danas je usvojena Deklaracija iz Johanesburga u kojoj se sumiraju zaključci 15. BRIKS samita u tom južnoafričkom gradu, poručio je predsednik Siril Ramafosa trećeg dana samita.

Nova deklaracija nosi ime "Johanesburg-2", rekao je Ramafosa.

Južnoafrički predsednik je izjavio da su se postojeće članice složile oko ekspanzije bloka, te da će Saudijska Arabija, Argentina, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Etiopija biti deo BRIKS-a od 1. januara 2024. godine.

Tokom svog obraćanja, Ramafosa je istakao da su zemlje-članice BRIKS-a zabrinute zbog sukoba u svetu i zalažu se za mirno rešenje.

On je takođe napomenuo da je sada jedinstven trenutak u svetu za prelazak na "lokalne valute, alternativne finansijske procedure i sisteme plaćanja."

Lideri su zadužili ministre finansija svojih zemalja da rade na ovim pitanjima, dodao južnoafrički predsednik i naglasio da je BRIKS spreman da traži mogućnosti za poboljšanje stabilnosti, pouzdanosti i poštenja u globalnoj finansijskoj arhitekturi.

Predsednik Brazila Lula da Silva je zatim istakao da je mnogo toga učinjeno tokom godine koja je prethodila samitu.

Kako je istakao, članice BRIKS-a se mnogo razlikuju, ali je iskustvo pokazalo da ta raznolikost nije prepreka, već snaga. BRIKS nudi nova rešenja, rekao je Lula, a poseban rezultat ovogodišnjeg samita jeste prihvatanje novih članova.

Prisustvo desetine lidera Globalnog juga na ovogodišnjem samitu BRIKS-a pokazuje da je svet danas daleko kompleksniji od razmišljanja iz vremena Hladnog rata, a koji neki žele da vrate na snagu, napomenuo je Lula tokom današnjeg skupa i dodao da, umesto svrstavanja u blokove i gajenja nepoverenja, međunarodna zajednica ojačati saradnju sa Globalnim jugom.

Opšte blagostanje je jedino moguće ako su međunarodna zajednica inkluzivnija i ravnopravnija, zaključio je.

Premijer Indije Narendra Modi je istakao da je njegova zemalja uvek i u potpunosti podržavala ekspanziju bloka, uz veru da će dodavanje novih članica dodatno osnažiti BRIKS, i dodati novu snagu zajedničkim podvizima.

To će takođe osnažiti veru mnogih zemalja širom sveta u multipolarni svetski poredak, istakao je Modi. BRIKS može poslužiti i kao uzor za reforme drugih međunarodnih institucija koje su osnovane u XX veku, ocenio je premijer Indije.

Govoreći na današnjem samitu, Narendra Modi je napomenuo da termin "Globalni jug" za njegovu zemlju nije puka diplomatska fraza.

"U našoj zajedničkoj istoriji, mi smo se borili protiv kolonijalizma, a Mahatma Gandi je na afričkom kontinentu razvio koncepte ne-nasilju i zatim ih koristio u borbi Indije za slobodu", rekao je Modi, podsetivši i na čuvene afričke borce za slobodu poput Nelsona Mandele.

Indija dodeljuje visoki prioritet svojim odnosima sa Afrikom, i otvorila je šesnaest novih predstavništava širom kontinenta, rekao je indijski premijer, podsetivši da je Afrika četvrti najveći trgovinski partner i peti najveći investitor u njegovoj zemlji.

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da zemlje-članice ove organizacije imaju važnu ulogu, i na njima je velika odgovornost za mir i razvoj u svetu.

Kako je rekao, širenje BRIKS-a je u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice i zajedničkim interesima zemalja u razvoju.

Proširenje predstavlja novi početak za saradnju u BRIKS-u i ima mnogo toga što ova organizacija može ostvariti. Budućnost BRIKS-a je svetla, poručio je Si.

Glas zemalja u razvoju treba jače da se čuje u međunarodnoj zajednici, poručio je kineski predsednik.

Takođe je važno podržavati istinski multilateralizam, skovati svetska partnerstva za razvoj i stvoriti bezbednu i stabilnu međunarodnu atmosferu za zajednički razvoj koji se susreće sa ozbiljnim izazovima, napomenuo je.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je tokom današnjeg obraćanja na samitu BRIKS-a upozorio da se svet susreće sa egzistencijalnim izazovima, kao što su klimatska kriza, svetska kriza troškova života, glad, siromaštvo i nejednakost, nove tehnologije koje izazivaju uzbunu, ali i sve brojnije geopolitičke podele i konflikti.

"Krećemo se ka multipolarnom svetu, i to je pozitivna stvar. Ali multipolarnost nije dovoljna garancija za mirnu ili pravednu svetsku zajednicu, te ona mora biti potpomognuta snažnim i efektivnim multilateralnim institucijama", istakao je on.

Kako napominje, potrebno je osnažiti i revidirati globlanu arhitekturu zasnovanu na Povelji UN i međunarodnom pravu.

image