Rusija

Ruski bezbednjaci zaustavili delovanje islamista na Krimu

Šestorica islamista pokušali da promovišu ideje stvaranja svetskog kalifata, uništavanja institucija sekularnog društva i nasilnog svrgavanja vlasti
Ruski bezbednjaci zaustavili delovanje islamista na Krimuwww.globallookpress.com © Баранов Владимир/Globallook Press

Na Krimu je uništena ćelija islamista "Hizb ut-Tahrir al-Islamija", zabranjena u Ruskoj Federaciji. Reč je o šest islamista koji su se bavili propagandom i regrutovanjem među lokalnim muslimanima, navodi se u saopštenju Federalne Službe Bezbednosti, prenose "RIA Novosti".

"FSB Ruske Federacije, u saradnji sa Federalnom službom Nacionalne garde Ruske Federacije na teritoriji Republike Krim, zaustavio je delovanje ćelije međunarodne terorističke organizacije 'Hizb ut-Tahrir al-Islami', koja se sastojala od šest članova", navedeno je u saopštenju.

FSB navodi da su se učesnici terorističke strukture bavili nezakonitim aktivnostima, koje su bile zasnovane na ideji stvaranja svetskog kalifata, uništavanja institucija sekularnog društva i nasilnog svrgavanja vlasti. Imali su ideju da na sastancima šire terorističku ideologiju među stanovnicima Krima i regrutuju krimske muslimane u svoje redove.

Istražitelji su otkrili i zaplenili veliku količinu materijala "Hizb ut-Tahrira" zabranjenih u Rusiji, kao i sredstva komunikacije i elektronska informaciona sredstva koja su korišćena za terorističke aktivnosti, dodaje se u saopštenju službe.

Pored toga, pronađena je i velika količina deviza namenjena finansiranju terorističke organizacije.

Istražno odeljenje Federalne službe bezbednosti Rusije za Krim i Sevastopolj pokrenulo je krivične postupke.

image