"Roskosmos": Ponovićemo misiju sletanja na južni pol Meseca

Neuspešna misija stanice nije nikakva tragedija, naglasio je generalni direktor ruske kosmičke korporacije

Ruska kosmička korporacija "Roskosmos" javlja da misija sletanja na južni pol Meseca može da se ponovi u periodu od 2025. do 2026. godine, izjavio je generalni direktor Jurij Borisov.

"Ruski dizajneri i naučnici gore od ideja vezanih za nastavak lunarnog projekta. Jedna od opcija koja se razmatra je ponavljanja misije sletanja na Južni pol Meseca", rekao je Borisov.

Borisov je održao radni sastanak u istraživačkom udruženju S.A. Lavočkina, gde je sa zaposlenima i naučnicima razgovarao o mogućim razlozima zbog kojih misija nije završena, o perspektivama ruskog lunarnog programa, a takođe je ispitao štand, napravljen specijalno za testiranje softvera "Luna-25".

Neuspešna misija stanice nije nikakva tragedija, naglasio je Borisov tada."Moramo da izvučemo zaključke i nastavimo rad u ovom pravcu", naglasio je on.

Prva ruska lunarna stanica za skoro 50 godina stvorena je u istraživačkom udruženju S.A. Lavočkina. Njihova raketa "Sajuz 2.1b" je lansirana sa kosmodroma "Vostočni" 11. avgusta u 01.11 časova.

Međutim, "Roskosmos" je prošle subote izvestio da se na brodu dogodila vanredna situacija koja nije dozvolila prelazak u orbitu pre sletanja sa datim parametrima. Državna korporacija je u nedelju objavila da je "Luna-25" ušla u orbitu koja nije bila proračunata, sudarila se sa Mesecom i prestala da postoji.

Tokom leta, stanica je prenela podatke sa naučnih instrumenata, kao i nekoliko fotografija, uključujući sliku kratera Zeman na južnom polu Meseca.