Rusija

Ukrajinske granate usmrtile civila blizu Donjecka

Muškarac star 64 godine poginuo je nakon što je ukrajinska vojska granatirala naseljeno mesto Mineraljnoje, javio je gradonačelnik obližnjeg mesta
Ukrajinske granate usmrtile civila blizu DonjeckaGetty © Photo by Joe Raedle/Getty Images

Jedan civil je poginuo nakon što je ukrajinska vojska granatirala naseljeno mesto Mineraljnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, javio je gradonačelnik obližnjeg mesta Jasinovata Dmitrij Ševčenko na Telegramu.

Poginuo je muškarac star 64 godina, napisao je Ševčenko. Pogođeno je selo koje se nalazi 10 kilometara severoistočno od Donjecka.

Ukrajinska vojska redovno gađa naseljena mesta u blizini Donjecka i sam Donjeck, iako su ruske snage potvrdile da tamo ne može biti vojnih ciljeva.

U napadima na civile, ukrajinske snage uglavnom koriste municiju NATO kalibra, a u poslednje vreme koriste i kasetnu municiju, koja je zabranjena u više od 100 zemalja zbog opasnosti koju predstavlja po civilno stanovništvo.

Ukrajinska vojska je kasetnu municiju dobila od SAD kao deo paketa vojne pomoći, iako je ta municija zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima.

image