Rusija

Rumunija će obučavati ukrajinske pilote da upravljaju F-16

Zbog obilne finansijske pomoći krajini, povećala se potrošnja u vojnoj sferi, a to negativno utiče na rumunski budžet
Rumunija će obučavati ukrajinske pilote da upravljaju F-16© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Rumunija je odlučila da učestvuje u obuci pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, a uskoro će biti potpisana neophodna dokumenta koja im omogućavaju da počnu obuku na teritoriji Rumunije, rekao je premijer Marsel Kolaku u intervjuu britanskom listu "Fajnenšel tajms".

Dokumenta će, kako je rekao biti potpisana za nekoliko dana. To je poslednja prepreka koja stoji na putu obuke, sva ostala logistička pitanja su rešena, dodao je ministar.

Čolaku će se ove nedelje sastati sa zvaničnicima EU u Briselu kako bi razgovarali o merama za ograničavanje ekonomskih problema, s obzirom da se povećala potrošnja u vojnoj sferi zbog sukoba u Ukrajini, a to negativno utiče na budžet zemlje.

"Moraćemo da reorganizujemo budžet da bismo pomogli Ukrajini. To su nepredviđeni troškovi, tako da će nam biti potrebno izuzeće od poreskog zakona", rekao je.

Ranije je "Fajnenšel tajms" objavio da će 11 zemalja u avgustu početi sa obukom ukrajinskih pilota kako bi ih osposobili da upravljaju F-16.

SAD i njeni NATO sateliti rizikuju da dođe do direktnog oružanog sukoba sa Ruskom Federacijom, što nosi katastrofalne posledice, istakao je ranije ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. To što Kijev dobija borbene avione sposobne da nose nuklearno oružje Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi, dodao je.

image