Rusija

Rafal komentara artiljerca Ilje sa fronta šarmirao i Putina (VIDEO)

Krajnje iskreni komentari operatera ruskog drona koji je razgovarao sa ruskim tenkistima koji nisu ni videli koliko neprijateljskih borbenih vozila im ide u susret privukli su pažnju javnosti i proslavili herojsku posadu
Rafal komentara artiljerca Ilje sa fronta šarmirao i Putina (VIDEO)© kremlin.ru

Televizijski kanal "Rusija 24" je podelio ekskluzivne snimke iz Kremlja sa sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i posadom tenka "aljoša", koji je uspešno odbio napad neprijatelja na samom početku ukrajinske kontraofanzive na zaporoškom frontu.

Ruski vojnici su postali hit na internetu nakon što se pojavio video sa zaporoškog fronta gde se grupa ukrajinskih oklopnih vozila približava ruskim položajima, a u susret joj izlazi samo jedan ruski tenk.

"Osam njihovih jedinca tehnike i naš 'aljoša' sam. Izbacili smo im jedan tenk. Drugi im se upravo razleteo. Naježio sam se. Bravo. Postaćemo heroji Rusije", čuje se glas operatera dok se na snimku vidi kako gore ukrajinski tenkovi.

Krajnje iskreni komentari operatera ruskog drona koji je razgovarao sa ruskim tenkistima koji "nisu ni videli koliko neprijateljskih borbenih vozila im ide u susret" i navodio vatru su privukli pažnju javnosti i proslavili herojsku posadu.

Njegovi komentari nisu ostavili ravnodušnim ni Putina koji se našalio i predložio operatoru drona da se, po završetku službe, okuša u profesiji sportskog komentatora.

"Ilja Vladimirovič, vidim da ste vi talentovana osoba, osim tehničkog, imate i književni talenat. Po završetku službe u Oružanim snagama, mogli biste da budete komentator na velikim međunarodnim i domaćim ruskim takmičenjima. Vi to veoma dobro radite. Rečnik vam je prilično bogat", rekao je Putin.

U videu koji je postao popularan na društvenim mrežama čuje se veoma srčan Iljin govor, u kojem se nije libio i da opsuje dok je ciljao neprijateljske snage. Kada su snimci kružili na televizijskim kanalima njegove reči su bile prekrivene poznatim zvučnim signalom "pip", koji se koristi kada su psovke u pitanju.

"Mi jedan bez drugog ne možemo da radimo", rekao je jedan od nagrađenih vojnika, govoreći o borbenom zadatku koju je posada tenka uradila uz pomoć operatera drona i ruske artiljerije.

Kako se kasnije ispostavilo, na bojnom polju su bila dva tenka i šest oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, međutim, uprkos brojčanoj nadmoći, neprijatelj je poražen, a ime "aljoša" je ubrzo postalo sinonim za moćan ruski tenk.

Članovima 127. motorizovane divizije 5. kombinovane armije Oružanih snaga Rusije su početkom avgusta uručene državne nagrade za junaštvo, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu im je uručio zvanje "Heroji Rusije".

Tenkistima je medalje uručio predsednik Rusije lično, 23. avgusta u Kursku na proslavi 80. godišnjice Kurske bitke.

Lokacija nije nimalo slučajna, rekao je Putin na sastanku sa herojima, s obzirom da je u Kursku vođena najveća tenkovka bitka u Drugom svetskom ratu u kojoj je sovjetska vojska pobedila nacističku.

image