Rusija

Patrijarh Kiril: Napetost sadašnjice preti Rusiji smrću

Moćne strane sile postavile su sebi za cilj da oslabe Ukrajinu, Belorusiju i Rusiju, poručio je ruski patrijarh
Patrijarh Kiril: Napetost sadašnjice preti Rusiji smrćuwww.globallookpress.com © imago stock&people

"Zemlja se licem u lice susrela sa opasnostima koje dovode u pitanje samo postojanje naše zemlje. I mi danas prolazimo kroz takve opasnosti", rekao je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril u besedi na osvećenju hrama posvećenog ravnoapostolnom knezu Vladimiru, prenose "RIA Novosti".

"Molimo Gospoda i Caricu Nebesku, koja pokriva celu Rusiju svojim pokrovom, da sačuva naš narod i sve narode Rusije od spolja nametnutih sukoba", rekao je patrijarh.

On je dodao da napetost sadašnjice Rusiji preti smrću.

"Moćne strane sile koje stoje iza nametanja građanskog sukoba narodima Rusije postavile su sebi za cilj da oslabe Ukrajinu, Belorusiju i Rusiju", dodao je on.

Osvećenju hrama posvećenog ravnoapostolnom knezu Vladimiru prisustvovali su lider Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki i direktor Federalne službe trupa Nacionalne garde Ruske Federacije general armije Viktor Zolotov.

General Zolotov je sa patrijarhom Kirilom doneo odluku da se hram podigne . U martu 2022. godine, na praznik Pobede Pravoslavlja, patrijarh Kiril je generalu Zolotovu predao za ovaj hram staru kopiju čudotvorne ikone Bogorodice, koja se javila ruskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata, pre Varšavsko-Ivangorodske operacije na teritoriji savremene Poljske.

Polaganje kamena temeljca za buduću crkvu obavljeno je krajem 2016. godine, a prva liturgija u crkvi u izgradnji održana je na praznik Krštenja Rusije, 2020. godine.

Zdanje može da primi više 500 vernika, visoko je više od 40 metara i podeljeno na dva nivoa, donja crkva i gornja crkva sa tri oltara, gde će se služiti bogosluženja. Sagrađeno je bez stubova, zvonik i kupola su jedinstvena konstrukcija, krov je od bakra.

Kompleks hrama obuhvata i parohijski dom sa nedeljnom školom za decu i salom koja može da primi 48 osoba, u kojoj se mogu održavati izložbe, koncerti i drugi događaji. Kompleks se nalazi pored vojnog kampa za porodice vojnih lica Džeržinske divizije Nacionalne garde.

image