Rusija

Belgorodsko selo granatirano kasetnom municijom, oštećeno oko 50 domaćinstava

Ukrajina je dobila kasetnu municiju od SAD u okviru drugog paketa vojne pomoći. To oružje je zabranjeno međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje.
Belgorodsko selo granatirano kasetnom municijom, oštećeno oko 50 domaćinstavawww.globallookpress.com © Bai Xueqi/XinHua

Za vreme jučerašnjeg ukrajinskog garantiranja sela Urazovo kasetnom municijom oštećeno je oko 50 kuća, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na telegramu.

"Nakon granatiranja otkrivena su razna oštećenja na 49 privatnih domaćinstava, dve javne ustanove, tri preduzeća. Oštećeno je 39 pomoćnih objekata, sedam automobila i jedan kamion, kao i dalekovod", napisao je šef regiona.

Guverner je rekao da je neprijatelj na selo ispalio 12 granata iz višecevnog raketnog sistema "grad", a šest civila je ranjeno. Dva muškarca završila su u Valujskoj regionalnoj bolnici sa ranama od gelera, a jedna žena je poslata na lečenje u Belgorod. Za troje povređenih hospitalizacija nije bila potrebna.

Ukrajina je dobila kasetnu municiju od SAD u okviru drugog paketa vojne pomoći. To oružje je zabranjeno međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima. Kasetne bombe, naime, ugrožavaju civile, a oružje koje ne eksplodira postaje mina koja može ubiti ili osakatiti ljude dugo nakon završetka neprijateljstava.

Ukupno su u subotu Oružane snage Ukrajine pucale na sedam pograničnih opština, ispalivši na njih 147 granata. 

Teritorija Belgorodske oblasti, posebno područja koja se graniče sa Ukrajinom, gotovo svakodnevno je izložena granatiranju i napadima dronova. U tom podneblju na snazi je upozorenje od visokog nivoa terorističke pretnje.

image