Rusija

Putin povodom 550. godina Pskovsko-pečerskog manastira: Uporište pravoslavlja i biser arhitekture

Jedan od najstarijih manastira u Rusiji, Sveto-uspenski Pskovsko-pečerski manastir bio je svedok i učesnik važnih, zaista sudbonosnih događaja u ruskoj istoriji, poručio je ruski predsednik
Putin povodom 550. godina Pskovsko-pečerskog manastira: Uporište pravoslavlja i biser arhitekture© TANJUG/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je Pskovsko-pečerski manastir, koji danas obeležava 550 godina postojanja, uporištem pravoslavlja, biserom ruske i svetske arhitekture.

"Čestitam vam veliki i značajan jubilej – 550. godišnjicu Sveto-uspenskog Pskovsko-pečerskog manastira. Osnovan na drevnoj pskovskoj zemlji, okružen jedinstvenom lepotom prirode, manastir je vekovima bio uporište pravoslavlja i crkvene prosvećenosti, pravi biser domaće i svetske arhitekture. Zadržao je veru čak i u najtežim godinama, a njegova braća vekovima su jačala tradiciju podvižničke službe i izuzetnog trudoljublja", kazao je Putin u čestitki, koju je na svečanosti povodom jubileja pročitao gubernator Pskovske oblasti Mihail Vedernikov.

Ruski predsednik je naveo da je jedan od najstarijih manastira u Rusiji, Sveto-uspenski Pskovsko-pečerski manastir bio svedok i učesnik važnih, zaista sudbonosnih događaja u ruskoj istoriji.

Naime, danas će pri manastiru biti otvoren ogranak Ruskog muzeja – Galerija slika arhimandrita Alipija (Voronova), koji je bio na čelu manastira.

Na izložbi će biti prikazana dela Vasilija Surikova, Ilje Repina, Ivana Ajvazovskog, Borisa Kustodijeva i drugih ruskih umetnika iz kolekcije pokojnog guvernera.

Pskovsko-pečerski manastir, drevni manastir i vojna tvrđava na zapadnoj granici Rusije, danas obeležava 550 godina postojanja. U 20. veku je postao posebno poznat po tome što je bio jedini manastir u Rusiji koji nikada nije zatvoren.

Očuvao je neprekidnu duhovnu i monašku tradiciju, a od pedesetih godina starešinstvo je ponovo postalo popularno: hiljade ljudi iz cele Rusije i drugih zemalja dolazilo je kod arhimandrita Jovana (Krestjankina), arhimandrita Adrijana (Kirsanova), arhimandrita Serafima (Rozenberga), šejhumena Save (Ostapenka), jeroshimonaha Mihaila (Pitkeviča), mitropolit Venijamina (Fedčenkova) i mnogih drugih.

image