Rusija

Patrijarh Kiril: Kijev želi da "učvrsti" veru raskolom, ali to se neće ostvariti

Oni koji stvaraju i izazivaju raskol u Ukrajini, misleći da time jačaju veru, iako ne razmišljaju o veri, jačaju svoju političku poziciju i uglavnom očekuju ohrabrenje moćnika koji su daleko od njih, poručio je poglavar ruske crkve
Patrijarh Kiril: Kijev želi da "učvrsti" veru raskolom, ali to se neće ostvariti© TANJUG/Oleg Varov/Russian Orthodox Church Press Service

Nade svih onih koji nameravaju da učvrste veru izazivanjem raskola u Crkvi u Ukrajini neće se obistiniti, rekao je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, prenose "RIA Novosti".

"Oni koji stvaraju i izazivaju raskol u Ukrajini, misleći da time jačaju veru, iako ne razmišljaju o veri, jačaju svoju političku poziciju i uglavnom očekuju ohrabrenje od moćnika koji su daleko od Ukrajine. Ništa od toga se neće ostvariti", poručio je ruski patrijarh nakon Liturgije u Uspenskom hramu Moskovskog Kremlja na dan Uspenja Presvete Bogorodice.

On je zahvalio onima iz ukrajinskog episkopata, sveštenstvu, monaštvu i mirjanima kanonske crkve koji su ostali hrabri i verni svojoj zemlji.

Ruska pravoslavna crkva, kao i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju Uspenje Presvete Bogorodice, praznik koji spada u red Bogorodičnih praznika. Ovo je jedan od 12 glavnih praznika Ruske Crkve, a i danas se završava i dvonedeljni Uspenski post.

Velika Gospojina je praznik žena i majki i danas ne bi trebalo ništa da se radi. Takođe, za Bogorodicu se smatra da je zaštitinica bolesnih, te se mnogi bolesni vode na izvore lekovite vode da se umiju. Prema narodnim običajima, smatra se da su jaja prikupljena u ovom periodu najkvalitetnija i dugo ostaju sveža.

image