Rusija

Zaharova: Zapad satelitima navodi ukrajinske dronove u napadu na Rusiju

Svetska privreda trpi velike gubitke zbog sankcija Rusiji, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Zapad satelitima navodi ukrajinske dronove u napadu na Rusijuwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Noćašnji ukrajinski napad na objekte u ruskim regionima potvrdio je terorističku prirodu kijevskog režima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

"Ukrajinski udari dronovima na civilne ciljeve još jednom su potvrdili terorističku prirodu kijevskog režima", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Zaharova je naglasila da ukrajinske bespilotne letelice ne bi mogle da prelete toliku udaljenost bez informacija zapadnih satelita.

Kako je navela, ukrajinski režim, koji aktivno podržavaju zemlje kolektivnog Zapada, nastavlja da svakodnevno varvarski granatira civilne objekte i stambena naselja u ruskim regionima, uključujući i upotrebu kasetne municije koja predstavlja posebnu opasnost za civile.

"Postupci ukrajinskog režima neće ostati nekažnjeni. Ruske strukture za sprovođenje zakona istražuju i pažljivo dokumentuju sve činjenice o granatiranju ruskih regiona, kao i njihove druge kriminalne aktivnosti. Počinioci će odgovarati. Želela bih da poručim da su u zabludi svi oni ukrajinski militanti koji napadaju  četvrti Donjecka i drugih ruskih gradova, sela i iskreno veruju da će zločini koje su počinili biti zaboravljeni, ili neće biti istraženi", ukazala je.

Navela je da su nedavno ruski sudovi, na osnovu dokaza koje je prikupio Istražni komitet Rusije, osudili jedan broj ukrajinskih militanata.

Svetska privreda trpi velike gubitke zbog sankcija Rusiji

Svetska privreda i dalje trpi velike gubitke kao rezultat potpunog ukidanja trgovinskih i ekonomskih veza SAD i njenih satelita sa Rusijom, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Ključne međunarodne analitičke strukture, uključujući MMF i Svetsku banku, pokušavaju da skrenu pažnju sa činjenice da svetska privreda i dalje trpi velike gubitke zbog raskida trgovinskih i ekonomskih veza sa Rusijom", kazala je Zaharova.

Kako je naglasila, negativan uticaj antiruskih sankcija na razvoj globalnog ekonomskog sistema i dalje se uzima u obzir u izveštajima koji se objavljuju.

"Prema MMF-u, sadašnje geopolitičke tenzije, podstaknute sankcijama, povećavaju rizike podele svetske ekonomije na 'kvaziautonomne blokove'. Fragmentacija dovodi do povećanja broja ograničenja u trgovini, posebno strateških dobara, uključujući minerale. Rezultat je nestabilnost cena roba, rastuća inflacija, pad prihoda u mnogim zemljama i podrivanje kolektivnih napora za postizanje Agende za održivi razvoj 2030", dodala je.

Zaharova je naglasila da su međunarodni eksperti primorani da priznaju da jednostrane sankcije nanose štetu, uključujući i njihovim inicijatorima, kao i da MMF i Svetska banka priznaju da privreda većine članica G7 stagnira.

Planeta sa ne može nahraniti bez Rusije

Bez ruskih proizvoda nemoguće je obezbediti hranu za celu planetu, ali Moskva to nikada nije koristila kao politički faktor, za razliku od zapadnih zemalja, izjavila je Zaharova.

"Danas je nemoguće nahraniti planetu bez naše zemlje. I mi, za razliku od SAD i drugih zapadnih zemalja, to nikada nismo koristili kao politički faktor", ukazala je Zaharova i dodala da je Rusija "uvek bila pouzdan snabdevač, uključujući i poljoprivredne proizvode".

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da Moskva primećuje "aktivnu kampanju dezinformisanja" koju sprovode SAD i njeni sateliti, u kojoj se vide "pokušaji da se Rusija potisne sa svetskog tržišta hrane, uz istovremeno postizanje prednosti za sopstvene velike poljoprivredne korporacije".

Kako je naveča, "višegodišnja histerija oko poslova sa žitaricama i navodne pomoći Zapada najsiromašnijim zemljama" razvijena je samo sa ciljem da se "u očima svetske zajednice smanji privlačnost Rusije kao pouzdanog proizvođača i dobavljača poljoprivrednih proizvoda".

"Rusija nastavlja da odgovorno i savesno ispunjava svoje obaveze po međunarodnim ugovorima u vezi sa izvozom poljoprivrednih proizvoda. Svesni smo važnosti isporuka društveno značajnih dobara, uključujući hranu za društveno-ekonomski razvoj zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka", zaključila je Zaharova.

image