Zaharova se oprostila od Volasa: Neslavno napustio bojno polje

Bivši ministar odbrane Velike Britanije je snabdevanjem kijevskog režima municijom sa osiromašenim uranijumom doveo do kontaminacije ukrajinske teritorije radijacijom, istakla je predstavnica ruskog MSP

Britanski ministar odbrane Ben Volas je neslavno napustio brojno polje, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dodajući da je podnošenjem ostavke posle četiri godine na funkciji, premijeru poslao odgovarajuću poruku.

"Hajde da se oprostimo od krivca za kontaminaciju ukrajinskih zemalja radijacijom, jer je kijevski režim snabdeo granatama sa osiromašenim uranijumom. Agent 006 je neslavno napustio bojno polje", napisala je.

Ben Volas podneo je ostavku na mesto ministra odbrane Velike Britanije uoči očekivane jesenje rekonstrukcije kabineta premijera Rišija Sunaka a pre sledećih izbora. Kako navodi "Skaj njuz", njega će na toj funkciji zameniti ministar energetike Grant Šaps.

Bivši ministar ne planira da se više bavi politikom, što se dovodi u vezu s tim da je Vašington odbio da podrži njegovu kandidaturu za poziciju generalnog sekretara NATO-a.

Ben Volas je jedan od najuglednijih konzervativaca na Ostrvu i među najužim saradnicima bivšeg premijera Borisa Džonsona.

Posebno se isticao u podršci ukrajinskim vojnim naporima protiv Rusije, zalagao se da se Kijev naoruža tenkovima i raketama dugog dometa, a za vreme njegovog mandata u javnost su izašli brojni podaci o katastrofalnom stanju vojske Ujedinjenog Kraljevstva.