Rusija

Medvedev: Ukrajinci žale što ne mogu da upotrebe nuklearno oružje protiv Rusa

Težnje Kijeva da obnovi nuklearni program su jedan od razloga specijalne vojne operacije Rusije, poručio bivši ruski predsednik
Medvedev: Ukrajinci žale što ne mogu da upotrebe nuklearno oružje protiv Rusawww.globallookpress.com

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da Ukrajinci žale što ne mogu da upotrebe nuklearno oružje protiv Rusa.

Bivši predsednik Rusije napisao je na VKontaktu da bi "otrcane marionete iz inferiorne države" sa "đavoljskim zadovoljstvom" upotrebile nuklearno oružje protiv Rusije i svojih sopstvenih građana, aludirajući na činjenicu da je kijevski režim nezadovoljan što nema svoj nuklearni arsenal i što je 1994. potpisao Budimpeštanski memorandum o neširenju nuklearnog oružja.

Za tim, kako je naveo Medvedev, su žalili svi ukrajinski lideri, počevši od prvog predsednika nezavisne Ukrajine Leonida Kravčuka, pa do "narkotičnog negativca", aktuelnog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

"Oni bi ga sa đavolskim zadovoljstvom upotrebili protiv nas i svojih građana. To su nedvosmisleno nagovestili preteći da će obnoviti nuklearni program. To je kasnije i bio jedan od razloga za pokretanje specijalne vojne operacija", objasnio je Medvedev.

Početkom februara Zelenski je na Minhenskoj konferenciji za bezbednost spominjao mogućnost obnove nuklearnog programa i dodao da je za to potrebno sazvati sve zemlje koje su potpisale sporazum 1994. godine, kako bi te države mogle da garantuju Kijevu bezbednost. Dogovor su osim Rusije i Ukrajine potpisali i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Zelenski je pretio da će, ukoliko zemlje garanti sporazuma ne odobre obnovu programa, dogovor poništiti i smatrati ga nevažećim.  

Svega nekoliko dana nakon toga, 24. februara, Moskva je započela specijalnu vojnu operaciju u cilju odbrane svog stanovništva na tadašnjim teritorijama Ukrajine. 

image