Peskov: Mi smo i dalje za pregovore, ali Ukrajina to ne želi

Portparol Kremlja nije želeo da komentariše tvrdnje o tajnim pregovorima Moskve i Vašingtona

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da Ukrajina ne želi pregovore, budući da je faktički onemogućila taj proces nedavnom odlukom predsednika Vladimira Zelenskog prema kojoj Kijev neće biti zainteresovan za pregovore sve dok je na vlasti aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin. 

"Više puta smo govorili da ruska strana ostaje otvorena i da je spremna da pregovorima ostvari svoje ciljeve. Ali, takođe smo svima više puta skrenuli pažnju da u ovom trenutku ne vidimo takvu mogućnost, pošto je Kijev ratifikovao – odnosno pretvorio u zakon – obustavljanje bilo kakvih pregovora sa ruskom stranom", rekao je Peskov.

I dok se iz Kijeva sporadično mogu čuti tvrdnje da bi bili spremni da nastave pregovore, ali da je za sve kriva Moskva, ministar spoljnih poslova Ukrajine je rekao sredinom septembra da su pregovori poslednja stvar za koju je kijevski režim zainteresovan. Kuleba je istakao da Kijev ne treba da "žuri da pozitivno odgovori" na poziv Kremlja da se uključi u pregovore, ukoliko ga uopšte i dobije, jer, prema njegovim rečima, Rusija bi to uradila u trenutku svoje slabosti, a tada Kijev neće biti zainteresovan za pregovore.

Tokom današnje konferencije za medije Peskov je naveo i da Moskva nije sigurna da li zaista, kako tvrdi "Vašington post", SAD pritiska Kijev da započne ponovne pregovore sa Kremljom.

"Ne znamo da li je to istina ili ne, jer, ponavljam, ima i istinitih izveštaja, ali pre svega izveštaja koji su apsolutne spekulacije ili čiste laži. Stoga ne možemo da komentarišemo a da nismo sigurni da je to tako", objasnio je portparol Kremlja.

Komentarišući tvrdnje zapadnih medija o navodnim pregovorima savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, Peskov je rekao da Kremlj ovde nema šta da kaže, jer anglosaksonski mediji objavljuju mnogo netačnih informacija.

"Dakle, ovde treba da kontaktirate ili novine ili Belu kuću", rekao je on.

Portparol Kremlja dodao je i da bi do kraja nedelje trebalo da se sazna da li će ruski predsednik Vladimir Putin učestvovati na predstojećem samitu G20, koji će se održati na Baliju 15. i 16. novembra.